1 av 2
Michel Djotodia var president från mars 2013 till den 10 januari i år. Foto: TT/AP.
2 av 2
En del soldater i Centralafrikanska republiken har moderna vapen, men många har bara påkar och machete-knivar. foto: TT/AP.

Michel Djotodia slutar som president i Centralafrikanska republiken

"Kriget handlar om religion, makt och pengar" säger vår Afrika-reporter
1:23 min

Michel Djotodia skulle få ett stopp på kriget i landet, men det misslyckades han med. Därför tvingades han idag att sluta som president.

Många säger att det här är ett religiöst krig:
-Det händer att soldater knackar på dörren och frågar om personen är muslim eller kristen. Den som svarar fel kan bli dödad, berättar vår Afrika-reporter Maria Sjöqvist.

Samtidigt är grupperna av soldater ofta blandade. Kristna och muslimer kan ofta slåss för samma grupp. Det beror mer på från vilken del av landet en person kommer.

Centralafrikanska republiken är ett fattigt land. Och Maria Sjöqvist menar att kriget mest är en kamp om makt och pengar. Det spelar en större roll än religionen.

Michel Djotodia lovade fred men det blev mer krig
Michel Djotodia skulle tillfälligt styra landet 
för att få ett slut på våldet. Men istället har det blivit värre. Sedan förra månaden har omkring 1000 personer dödats och 900 000 har flytt från sina hem.

Eftersom Michel Djotodia har misslyckats att få fred så har många krävt att han ska sluta som president. Och idag blev det också så.

EU kanske skickar soldater
Ett EU-land,Frankrike,har redan skickat soldater till Centralafrikanska republiken för att försöka få ett stopp på dödandet där. Idag har EU ett möte för att diskutera om även andra U-länder skulle skicka iväg soldater till Centralafrikanska republiken.

Det pågår också ett fredsmöte i grannlandet Tchad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".