Allt fler män tar potensmedel för att kunna ha sex

2:23 min

Potensmedel är mediciner som gör att snoppen kan bli hård. Antalet män i Sverige som tar potensmedel har ökat från 37 000 till 55 000 på bara några år.

En av dem som använder potensmedel är 78-årige Erik Jones:
-Vi är nöjda.
-Hur ofta har ni sex?
-Det blir på veckoslutet. Möjligtvis både fredag och lördag.

Erik Jones och är alltså 78 år gammal. Hans fru dog för 10 år sedan.
Sedan dess bor han ensam i sin lägenhet i Göteborg.

Men på helgerna brukar han träffa sin särbo Gun, som är 80 år. De lärde känna varandra i en idrottsförening och blev kära:
-Ja, hon hade börjat i vår bouleklubb. Vi hade bytt några ord med varandra och en dag frågade hon om jag kunde komma hem och hjälpa henne med en grej. Då tände det till, berättar Erik Jones.

När män blir äldre så är det vanligt att få problem med potensen. Även om mannen vill ha sex kan snoppen vara slapp. Då kan det fungera med potensmedel för att den ska bli hård.
-Jag nöjer mig för det mesta med en halv tablett och efter en timme ungefär så märks det att tabletten fungerar, säger Erik Jones.

År 2006 var det 37 000 män i Sverige som fick potensmedel. Sedan dess har det varit en stor ökning. År 2012 var det 55 000 män som fick recept på potensmedel av sina läkare.

En som vet mycket om sex är experten Maria Bergström på Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU. Hon tror att det finns flera förklaringar till varför allt fler män tar potensmedel. Bland annat säger Maria Bergström att både läkarna och deras patienter nu för tiden pratar mer öppet om sex:
-Är det okej att vara äldre och kåt? Det är fler som tänker att sex hänger med genom livet, även på ålderdomen.