1 av 2
Människor som demonstrerar mot den thailändska regeringen har lagt sig på gatan utanför ett stort shoppingcenter i huvudstaden Bangkok. Nu kommer varken bilar eller människor fram. Flera stora vägar i huvudstaden har stängts av demonstranterna på det här sättet. Foto: John Minchillo, TT.
2 av 2
Demonstranter i Bangkok på väg över bron Buddhayodfah. Foto: Wason Wanichakorn/TT.

Det är stora demonstrationer i Thailands huvudstad Bangkok

1:49 min

Just nu pågår det stora demonstrationer i Thailands huvudstad Bangkok. Många tusen människor protesterar där mot landets statsminister Yingluck Shinawatra och hennes  regering. Demonstranterna har idag ställt sig på flera viktiga vägar i Bangkok så att trafik och människor inte kommer fram. De vill att staden ska sluta fungera som vanligt så att regeringen till slut måste gå med på att sluta. Klicka på texten om du vill läsa mer

Sveriges Radios reporter Nils Horner är i Bangkok. Han berättar att demonstranterna vill störa så mycket de kan i staden:
- Ja, det handlar om att försöka störa allt normalt liv i Bangkok så mycket att regeringen till slut tvingas avgå, säger Nils Horner.

När demonstranterna stör på olika sätt i staden kommer människor inte längre att komma fram till sina jobb eller till affärerna och det kommer till sist att bli kaos. På så sätt vill demonstranterna tvinga den thailändska regeringen att sluta.

Men landets statsminister Yingluck Shinawatra har redan sagt att regeringen ska sluta och att det ska bli ett nytt val i landet. Nyvalet blir nästa månad, den 2 februari.

Men demonstranterna är emot nyval. De vet att deras politiker troligen skulle förlora det valet ändå, eftersom så många människor på andra platser i Thailand nog skulle rösta på statsministern Yingluck Shinawatra och hennes parti, säger Nils Horner:
- Statsminister Yingluck har fortfarande starkt stöd bland fattigare befolkningsgrupper ute i landet.  Många tycker att hennes parti har gjort bra saker, till exempel infört fri sjukvård för alla medborgare. Men det är en politik som många här i Bangkok betraktar som att köpa röster, säger Nils Horner.

Istället för ett nytt val tycker demonstranterna att regeringen bara ska sluta. De vill också att lagen ändras så att statsminister Yingluck Shinawatra hindras från att vara med i fler val.

Många tror nu att demonstranterna i Bangkok kommer att starta bråk för att försöka få hjälp av militären med att få bort statsministern:
- Det finns en oro för att det ska bli våldsamheter och där finns det en fruktan att man kanske genom våld provocerar fram ett ingripande från militären, som i sin tur skulle tvinga bort Yingluck Shinawatra från makten, säger Nils Horner.

Om det blir våldsamt i Bangkok kan det också drabba de många turister från andra länder som finns där. Därför har många länder nu sagt åt sina medborgare att låta bli att åka till Bangkok. Även svenska myndigheter säger att de svenskar som reser i Thailand ska vara försiktiga om de är i Bangkok.

Helene Benno är resejournalist och hon säger att för de svenskar som ändå åker till Bangkok nu är det bra att försöka ta reda på vad som händer i staden och undvika demonstrationerna:
- Jag tycker att man ska hålla sig uppdaterad hela tiden. Om man åker så ska man informera dem hemma om var man bor och var man finns, så att alla kan få tag på varandra lätt. Sedan så kan man gå in på thailändska hemsidor och kolla, till exempel bangkokpost.com där uppdaterar de hela tiden var var det kan vara farligt att vara. Sedan så ska man tänka på att man ska inte gå och kolla på demonstrationerna, eller om det är stora folksamlingar så håller man sig därifrån, säger resejournalisten Helene Benno till Sveriges Televsion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista