1 av 2
Så här såg det ut när huset brann efter att tjuven tänt på. På bilden bredvid syns Lars Fimmerstad. Foto: Polisen och Pernilla Wadebäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Lars Fimmerstad på väg in i rättssalen. En man är misstänkt för att ha skadat Fimmerstad, mördat och rånat hans mamma och eldat upp familjens hus. Foto: Pernilla Wadebäck / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Polisen anmäler sig själva efter ett larmsamtal

1:37 min

Polisen anmäler nu sig själva efter att en man som hade ringt till dem för att få hjälp inte togs på allvar. Det var i höstas som Lars Fimmerstad i Månsarud ringde 112 för att få hjälp. En okänd man hade kommit in i huset och skadat Lars. Dessutom hade mannen rånat och mördat Lars mamma. Men trots att Lars Fimmerstad berättade för polisen i telefon vad som hände så trodde de inte på honom. Det var dåligt, säger polisen idag. Klicka på texten om du vill läsa mer

Hans Lippens jobbar på polisen i Västra Götaland och har nu har anmält det här fallet med larmsamtalet från Månsarud:
- Jag har själv gjort en anmälan angående den händelsen och de samtalen som har kommit in här, säger Hans Lippens.

Polisen tycker nu alltså själva att de gjorde fel när de i höstas blev uppringda av en man som berättade om ett brott, som de inte tog på allvar. Därför har polisen nu själva anmält saken, så att det kan bli en undersökning om hur de skötte sig.

Just nu pågår också en rättegång om vad som hände den där natten i oktober, då en 90-årig kvinna i Månserud utanför Töreboda mördades. En 27-årig man är misstänkt för att ha tagit sig in kvinnans hus och mördat henne. Därefter ska han ha stulit värdefulla saker, skadat hennes son och bränt ned huset. Under tiden som de här brotten pågick försökte sonen, Lars Fimmerstad, att få hjälp och ringde 112 till polisen.

Lars Fimmerstad berättade för polisen om tjuven som tagit sig in och skadat honom och om hur orolig han var för sin mamma. Men polisen trodde då inte på honom.

Under tisdagen anmälde polisen sig själva, för att de inte tog det på allvar när Lars Fimmerstad ringde och berättade om ett brott, där hans mamma blev mördad. Lars Fimmerstad säger idag att han också ska anmäla polisen så att det blir en undersökning om hur de sköter sitt jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista