1 av 3
Zine El-Abedine Ben Ali var president i Tunisien under åren 1987 till 2011.
2 av 3
Muammar Kadaffi var ledare i landet Libyen under åren 1969 till 2011. Foto: Wikimedia Commons.
3 av 3
Abdullah är kung i landet Jordanien sedan år 1999. Under den arabiska våren protesterade många mot honom, men han har ändå behållit makten. Foto: wikimedia Comons.

Nu har det gått 3 år sedan den arabiska våren

Våra reportrar berättar vad som har hänt efter den arabiska våren
5:53 min

För 3 år sedan var det stora demonstrationer mot Ben Ali, som då var president i landet Tunisien i Nordafrika. Den 14 januari år 2011 flydde han från Tunisien.

Sedan spred sig protesterna till andra länder i Nordafrika och Mellanöstern. Det är länder där de flesta pratar arabiska. Därför kallas dessa protester för "den arabiska våren". Klicka på texten om du vill läsa mer!

De arabiska länderna hade länge styrts av samma politiska ledare år efter år. En del av dem hade ärvt sin makt av sina pappor. Andra hade kommit till makten genom våld och hot.

Folket kunde inte påverka politiken. I vissa länder ordnades val.
Men det var låtsas-val som bara ledarna själva kunde vinna.

Protesterna började för 3 år sedan i Tunisien
I slutet av år 2010 och början av 2011 blev det stora demonstrationer mot de politiska ledarna i flera arabiska länder. Den första presidenten som tvingades bort från makten var Ben Ali som hade styrt i landet Tunisien i över 20 år. Han flydde från Tunisien till Saudiarabien den 14 januari år 2011.

Nu när det har gått precis 3 år sedan maktskiftet så har det varit stora demonstrationer i Tunisien. Det berättar reporter Alice Petrén som är på plats där:
-Det är packat med folk på den stora paradgatan. Det är poliser med schäferhundar och helikoptrar ovanför mig.

Demonstranterna är missnöjda med landets nya ledare. De flesta politikerna som tog över makten efter Ben Ali är islamister. De hämtar sina politiska idéer från den muslimska religionen.

Den nya regeringen har lovat att det snart ska bli val i Tunisien. Regeringen skulle också skriva en ny konstitution, alltså nya regler för hur landet ska styras. Men både valet och den nya konstitutionen är försenade. Så därför blev det stora demonstrationer idag, berättar Alice Petrén:
-Man har inte blivit klar med konstitutionen som politikerna lovade att presentera idag. Man får inte heller veta när valet ska äga rum.

Det blev krig i grannlandet Libyen
Som du hörde började den arabiska våren alltså i Tunisien för 3 år sedan. 
Men spred sig sedan till andra arabiska länder.

I grannlandet Libyen startade ett uppror mot landets ledare Muammar Kaddafi. Upprorsmännen tog makten och dödade Kaddafi på hösten år 2011.

Även i Syrien blev det krig
Ett annat arabiskt land där folket började protestera för 3 år sedan var Syrien. Men ledaren där, president Bashar al-Assad, vägrade att lämna ifrån sig makten.

Istället försökte han stoppa demonstrationerna med våld och det blev krig mellan president al-Assads armé och olika grupper av upprorsmän. Det kriget pågår fortfarande.

Islamisterna vann valet i Egypten
Ett av de länder som har bytt ledare efter arabiska våren är Egypten. 
Det styrdes under 30 år av president Hosni Mubarak. Men han tvingades bort från makten efter stora demonstrationer år 2011.

Sedan fick folket där för första gången rösta i ett rättvist och demokratiskt val. Då röstade de flesta för att Muhammad Mursi skulle bli deras nya president.

Militärerna tar makten i Egypten
Efter en tid blev många i Egypten besvikna på president Muhammad Mursi. De menade att Mursi inte kunde lösa landets problem med fattigdom och att det ofta blev strömavbrott. Många tycker också att Mursis politik var alldeles för religiös och de menar att Mursi har behandlat de kristna dåligt samtidigt som muslimer har fått vissa fördelar i samhället.

Därför blev det stora demonstrationer mot Mursi nu i somras. Till slut tog militärerna makten i Egypten. Så de politiker som styr där nu är utvalda av militärerna och inte av folket.

Folkomröstning i Egypten
Militärerna har lovat att återinföra demokratin i Egypten. Men först vill de ha nya regler för hur landet ska styras. Idag ska folket rösta ja eller nej till den föreslagna konsitutionen.

Vår reporter i Cecilia Uddén är i egypten nu. Hon berättar att de flesta hon har träffat idag säger att de har röstat ja till förslaget om den här nya konstitutionen. För många säger bland annat att de nya reglerna skulle göra det mer rättvist mellan olika religioner.

Det finns både kristna och muslimer som stöder den nya konstitutionen, säger Cecilia Uddén:
-Jag träffade en kvinna i typiskt muslimska kläder. Hon sa att hon röstade ja till konstitutionen för att kristna och muslimer skulle få samma rättigheter. För det hade de inte på Mursis tid.

En del av de gamla ledarna har behållit makten
Den arabiska våren innebar att flera länder i Mellanöstern och Nordafrika fick nya politiska ledare. Men i vissa länder misslyckades protesterna och ledarna behöll makten.

Till exempel har kung Abdullah behållit makten i Jordanien. Han har lovat att folket ska få demokrati någon gång i framtiden.

Även i det lilla landet Bahrain var det stora demonstrationer mot landets kung. Men kungen där fick hjälp av militärer från grannlandet Saudiarabien. Därför kunde han stoppa demonstrationerna med våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".