1 av 4
Den här kvinnan heter Shadia och är själv muslim. Ändå vill hon att de kristna i Egypten ska få det bättre. Därför röstade hon ja till den nya konstitutionen. Foto: Cecilia Uddén på Sveriges radio.
2 av 4
Egypten ligger i Nordafrika. Landet visas med röd färg på kartan. Bild: Wikimedia Commons.
3 av 4
Vår reporter Cecilia Uddén står utanför en domstol som skadades av en bomb i tisdags. Bomben sprängdes troligen för att människor inte skulle våga gå och rösta. Foto: Sveriges Radio.
4 av 4
Trots våldet var det många som röstade i folkomröstningen. Av dem som hade rätt att delta i folkomröstningen så röstade över hälften. Foto: Cecilia Uddén på Sveriges Radio.

De flesta röstade ja till en ny konstitution i Egypten

Det finns ett förslag på ny konstitution för Egypten. Där står de viktigaste lagarna som visar hur landet ska styras. Folket i Egypten har den här veckan fått rösta ja eller nej till den föreslagna konstitutionen. Det verkar som om de flesta har röstat ja. Klicka på texten om du vill läsa mer!

Egypten hade sitt första demokratiska val år 2012. Då röstade de flesta för att Muhammad Mursi skulle bli president. Han tillhör en religiös och politisk grupp som kallas Muslimska brödraskapet.

Efter en tid blev många egyptier besvikna på Mursi
Många tyckte att Muhammad Mursi hade misslyckats med att sköta landets ekonomi. Det hade blivit mycket dyrare att köpa mat och bensin. Dessutom fungerade elektriciteten dåligt och det var ofta strömavbrott.

En del tyckte också att Mursis politik var för religiös. Och de menade att Mursi behandlade de kristna i landet orättvist. Därför blev det stora demonstrationer mot Mursi i somras.

Till slut tog militärerna makten i Egypten
De politiker som styr landet just nu är utvalda av militärerna. Men militärerna har lovat att det återigen ska bli demokrati i landet så att folket ska få välja sina politiska ledare.

Fast innan det blir ett val vill militärerna ha en ny konstitution. I en konstitution står det bland annat hur många politiker som får vara med i landets riksdag, hur det går till att ordna val och liknande saker.

Nu finns ett förslag till ny konstitution
Om man jämför den gamla konstitutionen med förslaget till en ny konstitution finns det vissa skillnader. Den nya konstitution skulle ge mer makt åt militärerna.

En annan skillnad är att kristna och muslimer ska behandlas mer lika. I den gamla konstitutionen stod det bland annat att landets lagar skulle stämma överens med den muslimska  religionen. Den regeln har nu tagits bort.

Folkomröstning
Under de senaste dagarna har folket fått rösta ja eller nej till den nya konstitutionen. En del som stöder den förra presidenten Muhammad Mursi har vägrat att vara med i folkomröstningen. För de menar att den som röstar i folkomröstningen också visar sitt stöd för militärerna.

Men över hälften av dem som har rösträtt i Egypten har ändå röstat.

Rösterna kommer att vara färdigräknade senast på söndag. Fast redan nu tror experter att över 90 procent har röstat ja. Det visar undersökningar där man har frågat personer vid val-lokalerna hur de har röstat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista