1 av 2
En person skriver på Facebook. Foto: Fredrik Sandberg /TT.
2 av 2
Natalia Bosak är försiktig när hon samlar in gåvor genom sin organisation för att inte bli lurad. Foto: Dimitri Lennartsson/P3 Nyheter

Fler luras genom insamlingar på Facebook

2:26 min

Det har blivit allt vanligare med insamlingar på sociala medier och Internetgrupper som Facebook. Det kan till exempel vara någon som samlar in pengar för att hjälpa människor som har det svårt. Men det finns också en del som luras med de här insamlingarna och risken för att bli lurad ökar nu när det blir allt fler insamlingar på till exempel Facebook. Klicka på texten om du vill läsa mer

En av de som har blivit lurad på det här sättet är Natália Bósak i Malmö. Hon samlade in mat för att kunna hjälpa fattiga familjer. Men det visade sig då att en av familjerna hon hjälpte inte alls var fattig utan bara lurades:
-Det resulterade i att familjen fick komma och lämna tillbaka matkassarna, berättar Natália Bósak.

Natália Bósak och flera andra på Facebook hade samlat ihop mat för över 1000 kronor till en familj som hört av sig till Natália Bósaks insamling och sagt att de behövde mat. Men familjen var inte alls så fattiga, utan hade hittat på för att få gratis mat:
- Min första reaktion var ju att jag var jättearg och jag skällde ut familjen, säger Natália Bósak.

När det nu har blivit vanligare med sådana här insamlingar på Internet ökar också risken för att folk luras. En del hör av sig till insamlingar och låtsas att de behöver hjälp. Men det kan också vara personer som startar insamlingar som luras.

Nyligen var det 2 fall i Skåne där medlemmar på Facebook uppmanades att hjälpa cancersjuka mammor. Insamlingarna lyckades få in flera tusen kronor från människor som ville hjälpa. Men kvinnorna hade inte alls cancer utan ville bara ha pengar. Just sådana bedrägerier med påhittade historier har ökat det senaste året, eftersom sådana här insamlingar blir vanligare och allt oftare startas av vanliga privatpersoner, istället för av hjälporganisationer. Det säger Marcin de Kaminski, som forskar om Internet:
- I en värld som är så pass snabb som Internet är och som sociala medier också är, så blir reaktionerna snabbare än eftertanken kanske. Man tror lätt att saker som verkar godhjärtade är sanna, säger Marcin de Kaminski och han tycker att det är bra att undersöka mer ordentligt vilka man egentligen ger till:
- Stöter man på en sida som man tycker verkar bra, som gynnar ändamål som man tycker är hedervärt, då kan det vara värt att fundera på vem som ligger bakom sidan och på vilket sätt de här pengarna samlas in, säger Marcin de Kaminski.

Natália Bósak i Malmö hjälper fortfarande familjer som har det svårt. Men efter att hon blev lurad har hon blivit mer försiktig med vilka hon hjälper:
- Vi besöker oftast också våra familjer, så vi vet ju att de kan bevisa att kylskåpet kanske står tomt, att barnen går väldigt illa klätt och så vidare, säger Natália Bósak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista