1 av 2
Ett X2000-tåg avgår från centralstationen i Stockholm Foto: Fredrik Persson/TT.
2 av 2
SJ presenterade i dag sin miljardsatsning på X2000-tågen. Foto: Hanna Birath/Sveriges Radio.

SJ vill förbättra sina tåg

Många av de tåg som tågföretaget SJ har börjar bli gamla, slitna och omoderna. Men istället för att köpa nya tåg ska SJ göra om de tåg som de redan har. Klicka på texten om du vill läsa mer

Det stora tågföretaget SJ ägs av staten och alltså av svenska folket. På torsdagen berättade cheferna på SJ att de ska göra om en del av sina tåg. Tågen ska  bli bättre och mer moderna.

Det är de tåg som brukar kallas X2000 som ska nu göras om så att de blir nästan som helt nya. Det kommer att kosta 3,5 miljarder kronor och de första omgjorda tågen ska vara klara om 2 år, alltså år 2016.

Chefer på SJ säger att de har undersökt andra tåg i Europa för att se om de skulle köpa nya tåg. Men istället har de kommit fram till att de tycker att de gamla tågen är så bra att de istället kan göras om. Det är också bättre för miljön att göra om de tåg som SJ redan har istället för att köpa helt nya, menar cheferna på SJ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".