1 av 2
Två personer bär en man som skadats av explosionen bland demonstranterna i Thailands huvudstad Bangkok på fredagen.
2 av 2
Kartan visar var i världen som Thailand ligger. Det var i huvudstaden Bangkok som det var en explosion på fredagen. Bild: SGB / TT.

Många skadades av en explosion bland demonstranter i Thailand

3:01 min

På fredagen sprängdes något slags bomb eller granat i Thailands huvudstad Bangkok. Den exploderade bland människor som demonstrerade mot Thailands regering. Minst 28 människor har skadats av explosionen. Klicka på texten om du vill läsa mer

Det har varit flera attacker mot demonstranterna i i Bangkok den här veckan.
- Det är farligt nu, attackerna kan komma från var som helst, säger en kvinna som heter Pom och är med och stödjer demonstranterna.

Troligen var det någon som kastade en granat så att den exploderade just där demonstranterna gick. Deras ledare var bara några meter bort, men han skadades inte.

Hela den här veckan har det varit stora protester i Bangkok. De som demonstrerar vill att landets statsminister Yingluck Shinawatra ska sluta sitt jobb. De vill också hindra att det ska bli ett nytt val i landet nästa månad. Istället vill de att experter som inte är valda av folket ska ta över makten.

För de som är motståndare till statsministern vet att deras egna politiker troligen skulle förlora om det blev val nu, eftersom så många andra i landet nog skulle rösta på statsminister Yingluck Shinawatra och hennes parti.
- Vi gillar demokrati och val, men det passar inte med ett val just nu, säger Pom.

De som protesterar tycker illa om både den nuvarande statsministern Yingluck Shinawatra och hennes bror, Thaksin Shinawatra, som förut styrde Thailand. De tycker att han fortfarande påverkar politiken i landet och helst vill de att syskonen Shinawatra helt ska hindras från att jobba med politik. Det berättar Sveriges Radios reporter Nils Horner som är i Thailand:
- Ja, man vill att en grupp experter här i Bangkok ska ändra på lagarna så att Thaksin och hans syster inte ska ha inflytande i thailändsk politik längre, säger Nils Horner.

Fast många fattiga thailändare är nöjda med Shinawatra politik. De tycker att regeringen har gjort bra saker för dem som att till exempel ordna med gratis sjukvård. Men de som protesterar mot regeringen nu, menar att regeringen bara gör sådana saker för att få de fattigas röster när det är val, och få ha kvar makten. Demonstranterna och deras politiker tycker därför att det är dåligt att alla slags människor i Thailand får rösta när det är val.

De menar att vissa människor är för fattiga och outbildade för att förstå sig på politik och röstar fel. Därför vill de ändra i  lagen, säger Nils Horner:
- Kritiker säger förstås att det är ett odemokratiskt synsätt och man anklagar demonstranterna här för att vilja frångå systemet med 1 man/1 röst, för en annan variant av demokrati, en variant som mera går ut på att vissa människor har större expertis och större erfarenhet och därför ska ha större inflytande i politiken än de outbildade folkmassorna, säger Nils Horner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista