Det här är symbolen för Olympiska spelen, OS.

Det blir inget OS i Stockholm och Åre på vintern år 2022

En del politiker och idrottsföreningar ville att Vinter-OS skulle hållas i städerna Stockholm och Åre.
Men politikerna i Stockholms kommun säger idag nej till Vinter-OS. Klicka om du vill läsa mer!

För att få ordna OS krävs det att de politiska ledarna i en stad skriver en ansökan och frågar om de kan få ordna OS. Vilken stad det sedan blir bestäms av en grupp som kallas Internationella olympiska kommittén, IOK. 

Både vissa politiker och idrottsföreningar i Sverige har velat att de politiska ledarna skulle lämna in en sådan ansökan. De tänkte att en del av OS-tävlingarna kunde hållas i Stockholm och andra i Åre uppe i fjällen i Jämtland. Men så blir det alltså inte.

För dyrt med OS
Det kostar mycket pengar att ordna stora idrottstävlingar. Ofta behöver man bygga nya hotell, vägar och idrottsplatser till exempel. De flesta partierna i Stockholms kommun är tveksamma till om de skulle ha råd att ordna OS.

Partierna Kristdemokra, Folkpartiet, Centern och Vänsterpartiet har redan tidigare sagt att Stockholm borde tacka nej till OS. Idag sa även partiet Moderaterna i Stockholm nej. Det betyder att det inte kan bli något Vinter-OS i Stockholm år 2022.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista