1 av 5
Hussein Mohammed Zakir är ordförande i den förening som har sin moské i Hallunda utanför Stockholm. Foto: Fernando Arias/Sveriges Radio.
2 av 5
Någon hotade muslimerna i Trollhättan genom att lägga ett avhugget gris-huvud utanför dörren till deras moské. Foto: Wikimedia Commons.
3 av 5
Helena Hummasten hette förut Benaouda i efternamn. Hon är ordförande för Sveriges Muslimska Råd, SMR. Foto: TT.
4 av 5
Den 2 januari i år klottrade någon hakkors på moskén på Södermalm i Stockholm. Foto: TT.
5 av 5
Den här moskén ligger i Fittja söder om Stockholm. I november slogs fönstren sönder och någon lade ut gris-fötter utanför huset. Foto: Wikimedia Commons.

Många moskéer i Sverige har blivit hotade

3:11 min

Två muslimska föreningar vill undersöka hur vanligt det är att moskéer i Sverige blir hotade. De vill också  ta reda på hur säkerheten kan bli bättre för de muslimer som besöker moskéerna. Klicka på texten om du vill läsa mer!

-Det är bara en tidsfråga innan någon får allvarliga skador, dör eller liknande. Det säger Helena Hummasten som är ordförande för Sveriges muslimska råd.

En av de moskéer som har blivit hotade ligger i Hallunda i Botkyrka kommun utanför Stockholm. Han som är ordförande i deras förening heter Hussein Mohammed Zakir Och han berättar att en eller flera okända personer har kastat in vassa saker i föreningens brevinkast:
-Trasiga glödlampor och knivar har de kastat in många gånger, säger han.

Någon har också ristat in hakkors i deras glasdörrar. År 2010 var det några som först spärrade alla dörrarna med saker så att ingen kunde ta sig ut.
Sedan kastade de sten mot moskén i Hallunda.

Hussein Mohammed Zakir tycker att hoten har blivit värre på senare år:
-Vi har inte längre samma trygghet som tidigare.

Gris-kött har slängts utanför moskéerna
Ett vanligt hot mot moskéer är att slänga dit kött från grisar, för griskött är förbjuden mat enligt islam.

Förra året satte någon ut ett avhugget gris-huvud utanför moskén i Trollhättan i Västergötland. Samma sak hände i Tranemo, som också ligger i Västergötland.. På en moské i Flen i Sörmland var det någon som kastade griskött och klottrade hakkors på dörren. I Fittja utanför Stockholm slängdes gris-fötter framför dörren in till moskén.

Sveriges största moské ligger på Södermalm i Stockholm. Där var det någon som sprejade dit hakkors på dörrarna den 2 januari i år.

Det saknas pengar för bra säkerhet
Helena Hummasten säger att säkerheten är dålig i många moskéer, bland annat saknas det ofta en extra dörr som du kan gå ut genom om det skulle börja brinna:
-Många undviker att gå till moskén, för de undrar hur de ska ta sig ut därifrån om något skulle hända, säger Helena Hummasten.

För att få bättre säkerhet skulle många moskéer behöva byggas om. Men det är för dyrt eftersom de muslimska föreningarna ofta har ont om pengar,
enligt Helena Hummasten.

Är det bäst att tysta ner hoten eller prata öppet om dem?
Några muslimska organisationer har nu bestämt sig för att ta reda på hur vanligt det är att moskéer i Sverige hotas på det här sättet. De vill också ta reda på hur säkerheten kan bli bättre.

En del muslimer vill helst inte prata om det här problemet. För de tror att hoten kan bli värre då.

Men Helena Hummasten tycker ändå att det behövs en ordentlig undersökning:
-Det är bättre att prata om problemen som finns än att dölja dem. Om man börjar prata om hoten så kan det hända att man får uppmärksamhet och hjälp från polisens sida, säger Helena Hummasten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista