Det röda på kartan är landet Syrien. Det ligger bredvid länderna Turkiet, Irak, Jordanien, Israel och Libanon. Karta: Wikimedia Commons.

Iran bjöds in till att ha fredssamtal om Syrien

På onsdag ordnas ett möte i staden Montreux i Schweiz. Där ska politiker prata om hur det ska kunna bli ett stopp på kriget i landet syrien i Mellanöstern. Nu säger FN-chefen Ban Ki-moon att även någon från regeringen i Iran borde vara med på mötet. Klicka om du vill läsa mer!

Kriget i Syrien är mellan landets president Bashar al-Assad och olika grupper av upprorsmän.

Under det här kriget spelar religionen stor roll. Många av upprorsmännen är sunni-muslimer medan Bashar al-Assad istället är alawit. Och alawiternas tro har vissa likheter med shia-muslimerna som finns i landet Iran. Därför har Irans ledare valt att stödja president Bashar al-Assad. Bland annat har Iran skickat dit soldater för att hjälpa al-Assad i striderna.

FN-chefen bjöd in Iran
FN-chefen Ban Ki-moon ärmed och ordnar mötet i Montreux. Han tror att det lättare kan bli fred i Syrien om även Irans politiker får vara med på samtalen på onsdag.

En del hotar att lämna mötet
Många av upprorsmännens politiska ledare tycker att det var fel att bjuda in Iran till fredssamtalen. En av upprorsmännens viktigaste organisationer är Syriens nationella koalition, som förkortas SNC på engelska. SNC hotar med att lämna fredssamtalen om Iran får vara med på mötet.

Även regeringen i USA är kritisk till Iran. För de menar att den iranska regeringen hittills bara har gjort kriget i Syrien värre. Amerikanerna tvivlar på att Irans ledare verkligen vill ha någon fred i Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista