1 av 2
Det här är ett av SJ:s snabbaste tåg. Foto: Wikimedia Commons.
2 av 2
Inne på den här stationen i Borlänge i Dalarna har SJ en butik. Det är en av de butiker som nu ska stängas. Foto: Mats Ingels på Sveriges Radio.

400 anställda på tåg-bolaget SJ kan förlora sina jobb

De som förlorar jobbet är framför allt personer som jobbar på SJ:s kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Krylbo i Dalarna. Klicka här om du vill läsa mer!

SJ är ett statligt bolag, som alltså ägs gemensamt av svenska folket. Cheferna på SJ säger att de har svårt att tävla mot andra företag som också kör tåg. För att locka fler att resa med SJ så tänker företagets chefer sänka priserna på sina biljetter och köpa in nya och bättre tåg.

För att ha råd med det måste SJ sänka sina kostnader genom att ha färre anställda, menar cheferna.

Butiker stänger
För att spara pengar ska SJ också stänga en del av de butiker där resenärerna har kunnat köpa biljetter. För cheferna på SJ menar att allt fler köper sina biljetter själva på Internet och då är det onödigt för företaget att ha så många butiker.

De resebutiker som ska stängas ligger i Alvesta, Borlänge, Enköping, Eskilstuna, Gävle, Hallsberg, Karlstad, Katrineholm, Linköping, Norrköping, Nässjö, Skövde, Uppsala, Västerås och Östersund. Dessutom stängs butiken i Köpenhamn i vårt grannland Danmark.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista