1 av 3
De här barnen leker vid ett sönderbombat hus i Syrien. Foto: Johan Mathias Sommarström på Sveriges Radio.
2 av 3
Det här är några av de upprorsmän som slåss i Syrien. Foto: TT.
3 av 3
Syrien är markerat med rött på kartan. Det ligger bredvid länderna Turkiet, Irak, Jordanien, Israel och Libanon. Karta: Wikimedia Commons.

En del av upprorsmännen i Syrien vägrar att vara med på fredsmötet

"Vi struntar i fredssamtalen", säger upprors-ledaren Abu Omar
1:49 min

Kriget i Syrien är mellan landets president Bashar al-Assad och olika grupper av upprorsmän. I morgon börjar ett möte i Schweiz om hur det ska kunna bli fred i Syrien. Men en del av upprorsmännens politiska ledare vägrar att vara med på fredssamtalen. Klicka på texten om du vill läsa mer!

-De får säga vad de vill där borta på fredsmötet i Schweiz, men de kan ändå inte påverka det som händer inne i Syrien. Här i Syrien är det vi som bestämmer, säger Abu Omar.

Han är en av ledarna för en grupp upprorsmän som kallas Islamiska fronten.
Abu Omar säger att hans grupp har 60 000 soldater. Vi vet inte om den siffran stämmer. Men experter tror i alla fall att Islamiska fronten har en av de största arméerna i Syrien.

Flera olika arméer krigar i Syrien
Det finns flera olika grupper av upprorsmän i Syrien som har sina egna arméer. Upprorsmännen slåss först och främst mot presidentens armé, men ibland slåss olika grupper av upprorsmän också mot varandra.

En del upprorsmän säger att de kämpar för demokrati, så att folket ska få välja sina politiska ledare. Medan andra upprorsmän säger att de struntar i demokratin och att de istället kämpar för den sunni-muslimska religionen. Islamiska fronten är en av de religiösa grupperna.

Abu Omar säger att Islamiska fronten inte vill ha några fredssamtal. För han menar att Syriens president och presidentens medhjälpare är brottslingar
som dödar oskyldiga människor:
-Vi vill inte ha några samtal med brottslingar, säger Abu Omar.

Även delar av SNC lämnar fredssamtalen
Den grupp av upprorsmän som har mest stöd från Europa och USA är Syriens nationella koalition, som förkortas SNC på engelska. 
Den här gruppen består egentligen av flera olika grupper som samarbetar.

Ledarna för SNC tänker vara med på fredssamtalen i Schweiz. Den största gruppen som ingår i SNC sa igår att de inte vill vara med på fredssamtalen i Schweiz. Därför lämnar de nu också SNC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".