1 av 3
Rampai Danielsson bor i Borlänge i Dalarna. Hon är ordförande för en thailändsk förening där. Foto: Mattias Klefbeck på Sveriges Radio.
2 av 3
Här är några arga demonstranter som river ner skylten på ett polishus i Bangkok. Foto: AP och TT.
3 av 3
Yingluck Shinawatra är Thailands statsminister. Foto: AP och TT.

Politiken i Thailand väcker starka känslor här i Sverige

2:41 min

Sedan flera veckor är det våldsamma demonstrationer i Thailand. Det påverkar också de thailändare som bor här i Sverige. En av dem är Rampai Danielsson. Hon säger att thailändarna lätt blir osams när de pratar om politiken i sitt gamla hemland.

-Ibland blir en del så arga att de nästan vill slåss, säger Rampai Danielsson.

De thailändare som bor här i Sverige har väldigt olika åsikter om politiken i sitt gamla hemland. Vissa stöder statsministern Yingluck Shinawatra och andra stöder demonstranterna.

Därför undviker Rampai att prata politik när hon träffar sina thailändska vänner:
-Vi som är kompisar ska inte prata politik, säger hon.

Bråk mellan fattiga och rika i Thailand
De politiska bråken i Thailand handlar om en kamp mellan de fattiga ute på landsbygden och de rikare och mer välutbildade personer som ofta bor inne i huvudstaden Bangkok.

De flesta på landsbygden stöder familjen Shinawatra. Först röstade de på brodern Thaksin (tacksinn) Shinawatra och sedan på hans syster Yingluck. Syskonen Shinawatra är väldigt populära och har vunnit alla val i Thailand de senaste 13 åren.

Under sin tid vid makten har syskonen Shinawatra bland annat gjort så att alla i landet får gratis sjukvård. Kostnaden för vården betalas istället med skattepengar.

Många i Bangkok är missnöjda med statsministern
Bland dem som bor i Bangkok är många kritiska till statsminister Yingluck Shinawatra och hennes bror Thaksin. Kritikerna menar att förändringarna som syskonen Shinawatra har gjort kostar alldeles för mycket pengar och att landet egentligen inte har råd att ge alla gratis vård och annat. Många menar också att syskonen har tjänat pengar på olagliga sätt. 

Det är därför många i Bangkok demonstrerar och kräver att Yingluck Shinawatra ska sluta som statsminister. De vill också att Yingluck Shinawatra ska förbjudas att hålla på med politik. Hennes bror Thaksin har redan fått ett sådant förbud.

Men Rampai Danielsson tycker att det vore fel att ta bort en politisk ledare som är vald av folket:
-Alla i hela landet kan inte vara nöjda. Men man får stå ut med de politiker som folket har valt, säger hon.

De fattiga röstar "fel"
Många av demonstranterna i Bangkok tycker att demokratin i Thailand inte fungerar. För de menar att de som bor ute på landsbygden ofta har väldigt låg utbildning och att de därför inte förstår sig på politik. 

Men Rampai Danielsson tycker att alla ska ha rätt att rösta oavsett hur länge man har gått i skolan:
-En röst är en röst. Varför ska de ta bort min röst för att jag bara har gått 4 år i skolan?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista