1 av 2
Så här såg det ut på pojkens rygg efter att han hade blivit bränd med strykjärn. Foto: TT.
2 av 2
Lundsberg ligger ute i skogen i Värmland. Foto: Wikimedia Commons.

Två pojkar på Lundsbergs skola dömdes idag

Pojkarna hade bränt en skolkamrat med strykjärn. Straffet för det blir att de ska betala 2000 kronor i böter. Dessutom ska de betala 19 400 kronor till den skadade pojken. 

De flesta av eleverna på Lundsberg bor på själva skolan. För det får föräldrarna betala över 200 000 kronor per år.

Det har varit tradition på skolan att äldre elever ska utsätta nya elever för ett otäckt och jobbigt test, som brukar kallas nollning. Skolan har fått hård kritik för de här nollningarna, men trots det har problemet fortsatt.

Brände med strykjärn
I augusti förra året ville några elever göra en sådan här nollning. De frågade då en vuxen man i personalen om lov. Eleverna sa att de ville skrämmas med ett strykjärn och den anställde mannen sa att det var okej.

De äldre eleverna tvingade de yngre pojkarna att ligga på golvet. Sedan tog de fram ett strykjärn och satte in sladden i elkontakten. Därefter tryckte de strykjärnet mot pojkarnas nakna hud. En av pojkarna brände sig då svårt.

Efteråt har de äldre pojkarna sagt att de inte förstod att strykjärnet hade blivit så varmt. De ville inte skada någon, bara skrämmas.

Flera friades
Sammanlagt var 9 pojkar och den vuxna mannen misstänkta för brott. Men domstolen sa idag att bara två av pojkarna i gänget ska straffas. 
Den man som är anställd i skolans personal slipper däremot straff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista