Rampai Danielsson bor i Borlänge i Dalarna. Hon är ordförande för en thailändsk förening där. Foto: Mattias Klefbeck på Sveriges Radio.

Många skolor och arbetsplatser är stängda i Thailand

"Många kan inte längre jobba", säger Rampai Danielsson.
2:11 min

Demonstranter försöker att stänga ner Thailands huvudstad Bangkok. De vill göra så att det normala livet där inte fungerar längre. Den svenska thailändaren Rampai Danielsson berättar att hennes släktingar i Bangkok har det tufft nu. Klicka på texten om du vill läsa mer!

-Det är svårt. Man kan inte jobba och försörja sin familj, säger Rampai Danielsson.

Hon bor i den svenska staden Borläng i Dalarna, men hon har släktingar och vänner kvar i Thailand. Och de har drabbats av oroligheterna.

Gatorna har stängts av
Sedan en tid tillbaka är det stora demonstrationer i huvudstaden Bangkok.
Och demonstranternas ledare har sagt att de ska stänga hela staden så att ingen kan leva normalt där. Bland annat är många gator avstängda, berättar Rampai:
-Det gör livet surt. 

Demonstrationerna i Thailand har också lett till våldsamma bråk och flera människor har dödats och skadats. Rampai Danielsson berättar att en av hennes släktingar inte längre kan studera, eftersom universitetet har tvingats stänga.

Det är svårt att tjäna pengar under krisen
Rampai har också en syster i Bangkok som har ett företag. Det företaget kör minibussar mellan huvudstaden och familjens gamla hemtrakter i norra Thailand. Men nästan ingen vill längre resa till Bangkok, så det går dåligt för familjeföretaget.

Nu funderar Rampai på om hon ska skickla pengar till sin syster:
-Kanske blir det jag som får skicka pengar till dem, så att de kan försörja sig och köpa mat.

Politiken delar familjen
Rampai vill hjälpa sin syster. Men samtidigt är hon irriterade på henne för de har helt olika åsikter om landets politik:
-Jag känner att jag är lite förbannad på henne. Hon fattar ingenting!

Rampai stöder landets statsminister Yingluck Shinawatra och systern stöder de demonstranter som vill ha bort Shinawatra från makten. Rampai tycker inte om att systern skriver så mycket om politiken på sin Facebook-sida på nätet:
-Jag skrev på Facebook: "Nu får du sluta med politik!" Facebook ska vara något roligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".