Demonstranter i Ukrainas huvudstad Kiev. Foto: Maria Persson Löfgren, Sveriges Radio.

Regeringen i Ukraina hotade med att försvåra för demonstranterna

I flera månader har det varit stora protester i landet Ukraina i Östeuropa. Det är stora demonstrationer mot landets president Viktor Janukovytj. På söndagskvällen tog sig demonstranterna in i ett av regeringens hus, justitiedepartementet. Men efter att en minister i regeringen varnat demonstranterna så valde de idag att lämna byggnaden. Klicka på texten om du vill läsa mer

Regeringens justitieminister Olena Lukasj sade idag att om inte demonstranterna lämnar byggnaden så kommer regeringen att göra det svårt för demonstranterna:
- Om inte demonstranterna lämnar byggnaden så kommer regeringen att sluta prata med demonstranternas politiker om att försöka hitta en lösning. Det kan också bli hårdare lagar mot demonstranterna i Kiev, säger Olena Lukasj.

Demonstranterna har tagit över flera regeringskontor i huvudstaden den senaste tiden. Dessutom har det varit stora bråk mellan demonstranter och polis ute på gatorna och flera människor har dödats.

Protesterna har nu också spridit sig till andra städer ute i landet och det ser ut som att fler och fler ukrainare stödjer regeringens motståndare. Det är dåligt för landets president Viktor Janukovytj och hans parti Regionspartiet. För om det här fortsätter riskerar de till slut att förlora makten i landet, precis som demonstranterna vill.

Efter att demonstranterna tagit över också  Justitiedepartementets kontor så verkade regeringen ha fått nog. I Kiev säger en del nu att alla de byggnader som demonstranterna har tagit över, snart kan tas tillbaka med våld. Och nu på eftermiddagen valde demonstranterna alltså att lämna Justitiedepartement.

Under dagen har poliser i andra delar av landet också tagit fast demonstranter som ska ha försökt att ta över regeringskontor ute i landet. Flera personer ska då också ha skadats.

Vår reporter Maria Persson Löfgren är i Ukraina. Hon säger att det finns risk för att våldet i Ukraina blir värre:
 - Presidentens parti Regionpartiet, skriver idag på sin hemsida att nu krävs det extraordinära åtgärder mot "terroristerna" som man säger, och att terroristerna då ska lämna alla byggnader och det de gör är starten på inbördeskrig, berättar Maria Persson Löfgren.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista