Edward Snowden har flytt från USA och bor nu i Ryssland. Foto: Wikimedia Commons.

Snowden säger att USA har spionerat på utländska företag

Vår reporter berättar om USA och det misstänkta spioneriet
1:56 min

Dataexperten Edward Snowden säger att den amerikanska spion-myndigheten NSA har tagit reda på hemligheter om företag i andra länder. Det sa Snowden i en intervju som visades på tv-kanalen NRD i Tysdkland igår,

Både USA och andra länder har spion-myndigheter som ska ta reda på om deras land är hotat. Spion-myndigheterna försöker ta reda på vad utländska militärer eller terroristgrupper planerar att göra.

Däremot är det mer tveksamt att spionera på andra länders företag. Om ett företag håller på med nya uppfinningar och annat så har de rätt att hålla det hemligt.

Amerikanerna vill hjälpa sina egna företag
Edward Snowden jobbade förut åt den amerikanska spion-myndigheten NSA.
Han säger att myndigheten försökte att ta reda på vad företag utomlands gjorde för att sedan kunna hjälpa de egna företagen hemma i USA.

Det berättade han då han blev intervjuad av tv-bolaget NDR från Tyskland. Vår reporter Daniel Alling är i Tyskland och han säger att en del tyska politiker blev arga när de hörde intervjun med Edward Snowden:
-Politikerna vill veta om det här stämmer och vilka företag USa har spionerat på.

Det kan bli svårare för USA att samarbeta med EU
Tyska politiker är alltså oroliga för att den amerikanska spion-myndigheten kanske har avslöjat de tyska företagens hemligheter. Samtidigt pågår samtal mellan Tyskland och andra EU-länder plus USA om hur det ska bli lättare att köpa och sälja saker mellan EU och USA i framtiden.

Efter det som Edward Snowden har berättat kanske det blir svårare att få ett sådant samarbete mellan USA och EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".