Det här är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Wikimedia Commons.

Sverigedemokraterna kanske har lurat till sig pengar

3:10 min

Sverigedemokraterna hittade på att de hade ett kvinnoförbund, trots att förbundet inte fanns i verkligheten. Då fick partiet 1 400 000 kronor i bidrag av staten. Det skriver tidningen Aftonbladet. Klicka på texten om du vill läsa mer!

År 2010 hade det precis varit val och Sverigedemokraterna hade gjort av med mycket pengar. Därför ville de gärna ha mer pengar i bidrag från staten.

Partiet bad om pengar från staten
För att få mer pengar till partiet skrev de ett brev till riksdagens partibidragsnämnden i november år 2010. De skrev att de hade ett kvinnoförbund och ville ha pengar i bidrag för det. 

Men då brevet skrevs fanns inget riktigt kvinnoförbund, utan bara ett nätverk av kvinnliga politiker inom SD som träffades ibland. Det säger Daniel Assai som tidigare har jobbat som chef för partiets kontor.

Med i brevet hade de också ett protokoll. På det pappret stod det att kvinnoförbundet skulle ha haft ett årsmöte år 2010. Men det är fel. Det första riktiga årsmötet var i maj 2011.

Det här brevet skrevs under av partiledaren Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna försvarar sig
Sverigedemokraten Paula Bieler säger att partiet inte har lurats. Hon säger att de började att bygga upp ett kvinnoförbund redan på hösten 2010. I oktober fick kvinnoförbundet en styrelsegrupp som skulle sköta arbetet tillfälligt.

Men även om det stämmer så fanns inget färdigt kvinnoförbund i november 2010 då partiet skrev sitt brev och bad om pengar.

Partiet har kanske brutit mot lagen
Nu ska en lagexpert undersöka om Sverigedemokraterna kan ha brutit mot lagen då de ljög i sitt brev. Den undersökningen leds av chefsåklagare Anders Jakobsson.

Även Partibidragsnämnden ska undersöka om Sverigedemokraterna har gjort något fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista