Dawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsén / TT

En ambassadör från Eritrea säger att Dawit Isaak lever

2:47 min

Den svenskeritreanska journalisten Dawit Isaak fängslades i landet Eritrea i Afrika för 12 år sedan. Det var flera år sedan vi fick veta något om hur Dawit Isaak har det. Hans familj och många andra är oroliga för att han kanske behandlas illa i fängelset eller att han till och med kan vara död. Men nu säger en person som jobbar för Eritreas regering att Dawit Isaak lever och är okej. Det är Tesfamariam Tekeste Debbas på Eritreas ambassad i Israel som säger det i en intervju med tidningen Expressen. Klicka på texten om du vill läsa mer:

I Intervjun frågar Expressens reporter Tesfamariam Tekeste Debbas ifall han vet något om Dawit Isaak:
- Han är okej, jag vet det, säger Tesfamariam Tekeste Debbas då.
- Så han lever fortfarande och är okej? frågar Expressens reporter.
-Javisst, säger Tesfamariam Tekeste Debbas som är Eritreas ambassadör i Israel och alltså jobbar för Eritreas regering där.

Dawit Isaak kommer från landet Eritrea i Afrika. Men han bodde flera år i Sverige och blev svensk medborgare. Sedan återvände han till Eritrea för att jobba på en tidning där. Men Eritrea är en diktatur där det kan vara farligt att säga och skriva vad man vill.

Eritreanska myndigheter tyckte att tidningen skrev för kritiskt mot regeringen. Både Dawit Isaak och flera av hans arbetskamrater togs därför fast och sattes i fängelse utan att få någon rättegång. Flera av dem har sedan dött i fängelset, men enligt den eritreanska ambassadören Tesfamariam Tekeste Debbas ska alltså Dawit Isaak ha överlevt de 12 åren i fängelse.

Svenska myndigheter har länge försökt att få Eritreas regering att släppa Dawit Isaak. Sverige vill att Dawit Isaak ska skickas till Sverige eftersom han är svensk medborgare. Men Eritreas regering menar att Dawit Isaak först och främst är eritrean. Det säger också Tesfamariam Tekeste Debbas i intervjun med Expressen:
- Den här killen är eritrean, han är inte svensk. När han kom till Eritrea bröt han mot regeringens regler och sattes i fängelse. När han inte följer landets regler måste han straffas, säger Tesfamariam Tekeste Debbas på Eritreas ambassad i Israel till Expressens reporter Arne Lapidus.

Dawit Isaaks fru, barn och bror bor här i Sverige. Familjen, vänner och många andra i Sverige har länge kämpat för att Dawit Isaak ska släppas fri och få komma till Sverige. Många hoppas nu att det som ambassadören säger verkligen stämmer och att Isaak fortfarande lever. Men ingen vet säkert om det är sant och det kanske inte ambassadören heller gör. Det menar en svensk-eritreansk man som heter Arhe Hamednaca:
- Ambassadörer eller ministrar är bara symboler, de äger inte den här frågan. Den som har den yttersta makten och äger de här frågorna är ju presidenten själv, diktaturen själv.
- Så han har ingen möjlighet att veta det här, menar du? frågar reportern.
- Personligen tror jag inte att han har möjlighet att veta, säger Arhe Hamednaca till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista