1 av 4
Bengt Rosengren jobbar med att ploga bort snön i Ystad kommun i Skåne.Foto: Malin Thelin på Sveriges Radio
2 av 4
Snöig och hal väg i nordvästra Skåne. Foto: Björn Lindgren/TT
3 av 4
Det här tåget står på en snöig station i Malmö. Tåget ska åka över bron till Köpenhamn. Foto: Leif Johansson på Sveriges Radio.
4 av 4
Trafiken stod still på väg E22 under drygt en timme på förmiddagen. Så var det vid Ysane i Blekinge. Foto: Olof Peterson på Sveriges Radio.

Ovädret i Skåne och Blekinge drabbar bilister och äldre

Det är halt på vägarna i Skåne och Blekinge och det blåser hårda vindar. Därför måste alla bilar köra lugnt och försiktigt, säger myndigheten Trafikverket idag. Dessutom har äldre personer tvingats lämna sina hem på grund av vädret. Klicka på texten om du vill läsa mer!

De hårda vindarna gör att snö blåser upp från marken och yr omkring i luften. På en del ställen på vägarna har det också blåst upp stora högar med snö. Därför finns risken att bilar plötsligt kör fast i en snöhög.

Snön och blåsten har också gjort att en del tåg har blivit försenade i Skåne och Blekinge.

Flera äldre tvingas lämna sina hus
Många äldre personer behöver hjälp av personal från hemtjänsten. Personalen kan åka hem till de äldre för att städa, tvätta och laga mat.

Men nu när det är halt och blåsigt på vägarna kan det vara svårt för hemtjänsten att ta sig fram. Därför har en del av de äldre ute på landsbygden i Tomellila kommun fått åka in till något äldreboende. Där får de bo tills vädret har blivit bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista