Det här är Mardrios Demirtjan. Foto: Johan Källström på SVT.

Rysk polis torterade Mardiros Demirtjan med järnrör

"Byggjobbarna lever som slavar", säger Johan Lindholm på Byggnads
2:03 min

Mardros Demirtjan var med och byggde hus i staden Sotji i Ryssland. Det är hus som ska användas under Vinter-OS. När Demirtjan krävde att få sin lön togs han fast av polisen. De stoppade upp ett järnrör i stjärten på honom. Klicka om du vill läsa mer!

Snart kommer idrottare från hela världen till den ryska staden Sotji, för den 7 februari börjar Vinter-OS där. För att kunna ordna de här tävlingarna har de byggt nya idrottsplatser, hotell och vägar.

Byggjobbare lever som slavar
Det är över 100 000 personer som har jobbat på byggena i Sotji. En del av dem är ryssar, men många kommer också från andra länder.

Många av byggarbetarna har fått jobba utan någon lön. Hur många som har lurats på sin lön vet vi inte säkert, men en del experter tror att det kan vara 10 000 eller fler:
-Byggnadsarbetarna utnyttjas som slavar. Det är fruktansvärt! Det säger Johan Lindholm på det svenska fackförbundet Byggnads. Johan Lindholm är med och kontrollerar vilka rättigheter byggjobbare har utomlands.

Protesten stoppades med våld
En av de byggjobbare som inte fick sin lön var elektrikern Mardros Demirtjan. Han gick till sin chef och klagade.

Chefen blev då arg och hämtade dit polisen. Han sa till poliserna att Mardiros Demirtjan hade stulit en kabel från byggföretaget. Så poliserna tog med Demirtjan till polisstationen. Där slog de honom och sa att han måste erkänna att han var en tjuv.

Poliserna sa också att de skulle släppa honom fri om Mardiros Demirtjan gick med på att inte få någon lön, berättar Mardiros.

Fick ett järnrör i stjärten
När Mardiros Demirtjan vägrade att erkänna något brott och fortfarande krävde att få sin lön, så fortsatte tortyren. Poliserna tog fram ett järnrör och körde upp det i stjärten på honom.

Dagen därpå fick Mardiros Demirtjan åka till sjukhus. Poliserna sa till vårdpersonalen att de fick undersöka skadorna på överkroppen, men inte skadorna i stjärten.

Läkare försökte att dölja sanningen
En rysk journalist kom till sjukhuset för att prata med Mardiros Demirtjan och filma. Men då kom en läkare fram och tog bort kameran med våld. Läkaren böjde bak journalistens arm så att hon skadades.

Johan Lindholm säger att det är svårt att veta hur byggjobbarna i Sotji har det. För ryska poliserna stoppar alla som försöker komma fram till byggarbetsplatserna:
-Det är en stängd zon och vi får inte komma in helt enkelt.

Du kan få veta mer på teve i kväll
Mardiros Demirtjan blev intervjuad av teveprogrammet Uppdrag granskning. Det programmet visas idag, onsdagen den 29 januari, klockan 20:00 på Sveriges Television.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".