Protester på Kievs gator. Foto: Aris Messinis/TT

Demonstranter i landet Ukraina kan släppas fria

1:45 min

I landet Ukraina i Östeuropa sitter mellan 50 och 100 personer i fängelse, efter stora bråk mellan demonstranter och polisen. Men nu har politikerna bestämt att de kan släppas fria. Vill du läsa mer klicka på texten.

Sent i går kväll röstade fler än hälften av politikerna i Ukrainas riksdag igenom en ny lag, som gör att alla demonstranter som sitter i fängelse ska släppas. Och det utan att de ska få något mer straff.

Är det här helt säkert att det blir så?
- Nej för politikerna har även bestämt att demonstranterna måste lämna alla byggnader i landet som de har tagit över. Och det måste de göra senast inom 2 veckor. Gör de inte det så blir heller inte demonstranterna fria.

Vad är det som har hänt?
Det har varit stora och våldsamma bråk och några personer har dödats i huvudstaden Kiev och många har skadats.

Samtidigt har protesterna spridits till andra städer ute i landet och demonstranterna har tagit över regeringskontor på flera håll i Ukraina.

Polisen har tagit fast många människor i samband med bråken. Någonstans mellan 50 till 100 personer sitter i fängelse.

Hur började bråken?
Det hela började med att EU och Ukraina pratade om att samarbeta mer, bland annat ville de göra det lättare att köpa och sälja varor.

Men när Ukrainas president sa att han inte tänkte skriva under något avtal utan kanske hellre ville samarbeta med Ryssland då blev många upprörda.

Sedan dess har det varit stora demonstrationer och dom som protesterar vill att presidenten ska sluta sitt jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista