Det här är bonden Jan-Gunnar Andersson. De svarta plattorna på taket är solceller. Foto: Jonatan Nilsson på Sveriges Radio.

Det kan bli sänkt skatt för den som gör miljövänlig elektricitet

2:09 min

Nu för tiden är det inte bara stora energiföretag som gör elektricitet. Även många privatpersoner gör el, till exempel genom att sätta upp solceller på sina hus. Och det är ju ett miljövänligt sätt att få fram el. Nu föreslår regeringen att privatpersoner och vissa föreningar ska få sänkt skatt om de gör miljövänlig el. Klicka på texten om du vill läsa mer!

-Här ser vi att solcellerna ger två kilowatt per timme, trots att det är mulet ute, berättar Jan-Gunnar Andersson.

Han tycker alltså att solcellerna ger ganska mycket el. Dessutom blir det billigare för honom än att köpa el från något energibolag.

I framtiden kanske Jan-Gunnar Andersson dessutom kan få sänkt skatt. Det föreslår i alla fall politikerna i regeringen. De vill att privatpersoner som gör sin egen el på ett miljövänligt sätt ska få betala mindre pengar i skatt. Det betyder att en del som bor i villa kan få sänkt skatt om de sätter upp solceller på huset.

Även bostadsrätts-föreningar kan få sänkt skatt
Den som äger sin egen lägenhet är samtidigt med i en bostadsrättsförening. Om den föreningen sätter upp solceller eller har ett eget vindkraftverk så ska bostadsrättsföreningen kunna få sänkt skatt.

Ett liknande förslag om sänkt skatt kom redan tidigare från regeringen.
Men den gången fick regeringen kritik för att skattesänkningen skulle bli så liten. Därför har regeringen nu skrivit om förslaget och lovar större skattesänkningar.

Den som är miljövänlig kan tjäna flera tusen
Som mest kan skatten sänkas med 18 000 kronor per år för privatpersoner och bostadsrättsföreningar som har solceller eller vindkraftverk. Då kanske ännu fler vill satsa på miljövänlig el hoppas regeringens energiminister Anna-Karin Hatt:
-Vi behöver mer förnybar el i Sverige. Det är bra för det svenska energisystemet och det är också bra för konsumenterna som på det sättet kan få kontroll på sina egna elkostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista