Den danska politikern Anette Vilhelmsen slutar som partiledare för Socialistisk folkeparti. Partiet lämnar också regeringen. Foto: Torkil Adsersen/TT.

Ett av partierna i Danmarks regering slutar

1:27 min

Det har blivit stora problem inom politiken i vårt grannland Danmark idag. Ett av partierna som är med i Danmarks regering, Socialistisk folkeparti, har gått ur regeringen. Samtidigt har Socialistisk folkepartis ledare Annette Vilhelmsen också slutat som partiledare. Klicka på texten för att läsa mer

- Idag har jag tagit beslut om att jag inte längre vill vara partiledare och att Socialistisk folkeparti lämnar regeringen, sade den danska politikern Annette Vilhelmsen från Socialistisk folkeparti på torsdagen.

Att Socialistisk folkeparti nu lämnar regeringen beror på att det blivit stora bråk inom partiet. Bråket handlar om det danska energibolaget Dong Energy.

Det är ett kraftbolag som den danska staten äger. Många politiker i den danska regeringen och riksdagen vill sälja en del av Dong till ett företag i USA. Men det har politikerna i Socialistisk folkeparti olika åsikter om.

Många i Socialistisk folkeparti är emot försäljningen av Dong, men partiledaren och andra i partiets ledning har ändå tyckt att partiet skulle rösta ja till att sälja. Det har lett till en stor kris inom partiet som nu alltså gör att Socialistisk folkepartis ledare slutar och att partiet inte längre kan vara kvar i regeringen.

Socialistisk folkeparti har suttit i regeringen tillsammans med de 2 andra partier: Socialdemokraterna och Radikale Venstre.

Den här krisen i den danska regeringen skulle kunna innebära att det måste bli ett nytt val i Danmark. Men eftersom varken regeringen eller deras motståndare vill ha ett nytt val just nu så kommer regeringen ändå att fortsätta med de 2 partier som är kvar, även om regeringen måste göras om litegrann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista