Nu stängs Lexbase - en internettjänst där privatpersoner kan söka efter och ladda ned domar. Foto: Per Larsson/TT.

Internetsidan Lexbase har tagits bort

I måndags startade en ny Internetsida som heter Lexbase. Där har det gått att ta reda på vilka personer som har dömts för brott i domstol. Men idag har sidan stängts ned. Klicka på texten för att läsa mer

Sedan Lexbase startade i måndags har sidan fått mycket kritik. På sidan går det att söka på namn, adresser och personnummer för att se vilka personer som har dömts för brott. Den som betalar pengar till sidan kan också få läsa hela domar.

Men det har varit flera problem med sidan. Bland annat verkar brottslingar ha kommit över hemliga uppgifter från betalkort så att de kanske kan ta pengar från Lexbase kunder.

Dessutom har sidan flera fel som gör att det kan stå att också oskyldiga personer har dömts för brott, trots att de inte har det.

Det var Internetoperatören Bahnhof som lade ut Lexbase på Internet. Men idag har Bahnhof sagt att de inte längre vill ha Lexbase som kund och har stängt ned sidan. Det gjorde de eftersom det var så mycket problem och för att oskyldiga drabbades.

Fast de som ligger bakom Lexbase kanske ändå kommer att få ut sidan på Internet igen ifall de kan hitta en ny Internetoperatör som kan lägga ut sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista