Det här är Centerpartiets ledare Annie Lööf. Foto: wikimedia Commons.

Det går dåligt för Centerpartiet

1:16 min

Om det skulle vara val idag skulle Centerpartiet bara få 3,1 procent av rösterna. Så dåligt har det inte gått för partiet på 35 år. Klicka på texten om du vill läsa mer!

Det är tidningen Dagens Nyheter och företaget Ipsos som har frågat omkring 2000 personer hur de skulle rösta om det vore val idag. Då svarade bara 3,1 procent att de skulle rösta på Centerpartiet.

Centerpartiet kan åka ut ur riksdagen
För att ett parti ska få vara med i riksdagen krävs det att partiet får minst 4 procent av rösterna. Det betyder alltså att risken är stor att Centerpartiet får lämna riksdagen efter nästa val.

Det är framför allt bland de som bor på landsbygden som allt färre vill rösta på Centerpartiet. Det är allvarligt, för det har varit just på landsbygden som Centerpartiet har varit mest populärt.

Det går bra för Vänsterpartiet
Under förra året blev Vänsterpartiet allt mer populärt. Nu är det 9,1 procent som vill rösta på dem, visar den nya undersökningen.

En förklaring kan vara att Vänsterpartiet vill stoppa privata företag från att tjäna pengar på skolor, äldreboenden och sjukvård. Ganska många i svenska folket håller med om det och därför har Vänsterpartiet blivit mer populärt. Det säger David Ahlin på Ispsos till Dagens Nyheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista