1 av 2
Det här är Thailands statsminister Yingluck Shinawatra. Foto: Wikimedia Commons.
2 av 2
Det här är demonstranternas ledare Suthep Thaugsuban. Foto: AP och TT.

Valet i Thailand kanske stoppas

2:58 min

Nu på söndag är det val i Thailand, men det är osäkert om det går att rösta då. För det är stora demonstrationer mot valet. Demonstranternas ledare har sagt att de kanske  ska försöka att stoppa valet. Klicka på texten om du vill läsa mer!

-Vi har fått lite olika besked från demonstranternas ledare Suthep Thaugsuban, säger Sveriges Radios reporter Nils Horner, som är på plats i Thailands huvudstad Bangkok.

Först sa Suthep Thaugsuban att demonstranterna skulle stoppa dem som vill gå och rösta i valet, men sedan ändrade han sig. Det är osäkert om valet kan hållas på söndag eller inte.

Demonstranterna vill inte ha demokratiska val
Under 3 månader har det varit stora demonstrationer mot landets statsminister Yingluck Shinawatra. Demonstranterna kräver att hon slutar som statsminister.

Trots att de vill ha bort statsministern vill de ändå inte ha något nytt val. Istället vill de ha nya politiska ledare som inte är valda av folket:
-Suthep och andra demonstranter vill gå in och tillsätta ett råd som kan styra Thailand, säger Nils Horner.

Shinawatra har stort stöd hos folket
Anledningen till att demonstranterna inte vill ha något demokratisk val är att Yingluck Shinawatra är populär i Thailand. Troligen skulle hon vinna återigen
om det går att genomföra valet på söndag.

Yingluck Shinawatra kommer från en familj som har stort stöd hos de fattiga ute på landsbygden. Tidigare var hennes bror Thaksin Shinawatra statsminister
och sedan fick hon själv ta över det jobbet.
-Syskonen Shinawatra har vunnit valen år 2001, 2005, 2006, 2007 och 2011, säger Nils Horner.

Det är en kamp mellan rika och fattiga
Trots att många fattiga på landsbygden gillar statsministern Yingluck Shinawatra och hennes politik, har hon också motståndare som hatar henne. Motståndarna menar att syskonen Shinawatra har tjänat pengar på olagliga sätt och att deras politik är dålig för Thailand.

De som är emot statsministern Yingluck Shinawatra är framför allt rika och välutbildade personer i huvudstaden Bangkok, berättar Nils Horner:
-Demonstranterna har starkt stöd i Bangkok. Medelklassen, övre medelklassen, de som jobbar åt kungen och höga militärer stöder demonstrationerna.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista