1 av 5
Människor som kommit för att rösta i Bangkok-stadsdelen Din Daeng får veta att vallokalen stängt, på grund av hot och våld från antiregeringsdemonstranter. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
2 av 5
Människor som protesterar mot regeringen under valdagen i Thailand igår. Foto: Sumeth Panpetch/Sveriges Radio.
3 av 5
Invånare i Bangkok-stadsdelen Din Daeng tar sig in genom en grind som låsts utanför vallokalen och kräver att få rösta. Men tjänstemän säger att det inte är möjligt, på grund av hot om våld från antiregeringsdemonstranter. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
4 av 5
Antiregeringsdemonstranter pratar med militärer om att sluta blockera en vallokal i Bangkok-stadsdelen Din Daeng sedan de fått besked om att all röstning inställts i vallokalen. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
5 av 5
Väljare stod i kö för att rösta i Bangkok på söndagen. Foto: Wally Santana/TT.

Valet blev ingen lösning på bråken i Thailand

1:22 min

Igår var det val i Thailand i Asien. Valet var tänkt att vara en lösning på oroligheterna i Thailand. Demonstranter där har länge protesterat ute på gatorna och krävt att statsministern Yingluck Shinawatra ska sluta. Men det blev problem med valet när flera miljoner thailändare hindrades från att rösta eftersom motståndare till Yingluck Shinawatra hindrade människor från att komma in i vallokalerna och rösta. Klicka på texten för att läsa mer

Sveriges Radios reporter Nils Horner är i Thailand. Han berättar att regeringens motståndare var nöjda med att de lyckades störa valet:
- Igår kväll så gratulerade protestledaren Suthep Thausuban sina anhängare för att de lyckades stoppa så många från att rösta. Samtidigt säger regeringen att valet var en framgång därför att  även om det var problem så kunde ändå 90 procent av väljarna rösta, så det är väldigt olika tolkningar av vad som egentligen hände igår, säger Nils Horner.

Omkring 10 procent av de som fick rösta i det thailändska valet hindrades från att göra det, eftersom regeringens motståndare stoppade dem. Därför måste det nu bli extra val på de platser där väljare stoppades och det kan ta flera månader innan hela valresultatet blir klart.

Problemen i Thailand kan bli ännu värre
Eftersom valet inte är klart än kommer statsminister Yingluck Shinawatra att fortsätta att styra landet tills det kan bli en ny regering. Men det kan också hända andra saker, säger Nils Horner:
- Innan de här extra valen så kan inte regeringen ta över. Det kan alltså inte bli någon riktig regering nu, utan Yingluck Shinawatra, får fortsätta i en tillfällig regering som inte kan fatta viktiga beslut om pengar och annat. En del i Thailand tror att några av de domstolar som tidigare har gripit in vid sådana här situationer just nu kan vara redo att göra det igen.  Kanske kan domstolarna ogiltigförklara  valet. Sedan finns det också de som tror att militären möjligen vill gripa in, framförallt om det blir mer våldsamheter, säger Nils Horner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista