Personer med afrikanskt utseende blir dåligt behandlade i Sverige

2:05 min

Om en person blir hotad eller misshandlad på grund av sitt utseende eller ursprung räknas det som hatbrott. Det är personer med afrikanskt ursprung som har störst risk att råka ut för hatbrott. Det visar en ny underökning. Klicka på texten om du vill läsa mer!

En ung kvinna berättar vad som hände henne en mörk kväll i Stockholm:
-Jag var ensam på en gata. Då körde en bil fram med 4 personer i och så skrek de till mig: "Men vad fan! Jävla neger!" Jag blev rädd och sprang hem.

Om någon råkar ut för våld eller hot bara för att personen har mörk hudfärg
så räknas det som ett hatbrott. Hatbrott kan också vara att ge sig på någon på grund av personens religion eller sexuella läggning.

Förra året anmäldes 4000 hatbrott till polisen. Av dem var ungefär 700 brott mot personer med afrikanskt ursprung. Det betyder svarta är den grupp i Sverige som har störst risk att råka ut för hatbrott. Det visar siffror som Mångkulturellt centrum har tagit fram åt regeringen. 

Somalierna har det värst
Undersökningen visar att det har blivit färre hatbrott för de flesta grupper i Sverige. 
Men mot personer av afrikanskt ursprung har hoten och våldet tvärtom ökat på senare år. Särskilt vanligt är hatbrott mot personer från det afrikanska landet Somalia.

Mörka kvinnor kan bli sexuellt trakasserade
En av dem som har gjort undersökningen är Leif Magnusson.
Och han säger att hatbrott är allvarliga:
-Ja, i värsta fall är det mord. 

En annan av dem som har gjort undersökningen är Victoria Kawesa. Hon säger att det händer att främmande män tafsar på kvinnor som ser afrikanska ut
eller säger sexuella saker till dem. Victoria Kawesa säger också att svarta personer riskerar att bli mobbade, både med ord och slag:
-Verbala kränkningar, fysiska kränkningar. Där finns också vardagsberättelser där barn på förskolor blir utsatta bara för att de är svarta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista