1 av 3
Flera hundra personer hyllade de somaliska bandyspelarna på Jussi Björlings Torg i Borlänge. Foto: Stefan Ubbesen på Sveriges radio.
2 av 3
Halima Omar är från Somalia. Hon var med i Borlänge för att hylla de somaliska spelarna. Foto: Stefan Ubbesen på Sveriges Radio.
3 av 3
De somaliska spelarna provade att åka skridskor för första gången i somras. Då såg det ut så här. Foto: Sally Henriksson på Sveriges Radio.

Det somaliska bandylaget togs emot som hjältar

1:36 min

Förra året startades ett nytt bandylag i den svenska staden Borlänge i Dalarna. Alla spelarna har sitt ursprung i landet Somalia i Afrika. Nu har de spelat Bandy-VM i Ryssland för sitt gamla hemland Somalia. De förlorade alla sina matcher. Ändå togs de emot som hjältar när de återvände till Borlänge på tisdags-kvällen. Klicka på texten om du vill läsa mer!

Bandy är en sport som liknar ishockey. Spelarna åker skridskor på isen och ska med sina klubbor slå in en boll i ett mål. Den här sporten spelas förstås mest i länder med kalla vintrar.

Somalia har aldrig tidigare haft något eget bandylag. Men förra året startades alltså ett lag för svensksomalier i Borlänge. Spelarna hade aldrig åkt skridskor tidigare.

De blev hjältar trots sina förluster
Världsmästerskapen i bandy hölls i Ryssland. Tävlingarna startade den 27 januari och slutade den 1 februari. Somalia fick möte de sämsta länderna i tävlingen: Tyskland, Ukraina, Japan och Mongoliet.

Somalierna förlorade alla sina matcher. Men många tycker ändå att de är hjältar. Eftersom de har tränat hårt och lärt sig bandy på kort tid. En del hoppas också att bandyn kan göra att somalierna känner sig mer hemma här i Sverige. För här är ju bandy en populär sport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista