1 av 2
I det här huset i Strasbourg i Frankrike träffas EU-politikerna när de ska rösta. De har också kontor i Bryssel i Belgien. Foto: wikimedia Commons.
2 av 2
Det gröna på kartan är EU. Det mörkgröna är EU-landet Frankrike. Foto: Wikimedia Commons.

EU-politiker stöder homosexuellas rättigheter

Vår reporter berättar om homosexuella rätigheter i EU och Frankrike
1:04 min

Idag visade EU-parlamentet att de stöder homosexuellas rättigheter. Samtidigt säger regeringen i EU-landet Frankrike att de inte kan införa några nya lagar om homosexuellas rättigheter. Klicka på texten om du vill läsa mer!

Ingen ska få bli orättvist behandlad bara för att personen är homosexuell. Det är budskapet i en ny text. Den texten godkändes idag av politikerna i EU-ländernas gemensamma riksdag, Europa-parlamentet.

Den här texten ska visa att EU stöder de homosexuellas rättigheter. Men vilka lagar som gäller för de homosexuella ska EU-länderna få bestämma själva.

Homosexualitet är en känslig fråga i Frankrike
Ett av de EU-länder där politikerna har pratat om de homosexuellas rättigheter är Frankrike. Den franska regeringen vill ha nya lagar som skulle göra det lättare för homosexuella att skaffa barn. Men många har protesterat mot det.

Därför ger regeringen upp. Nu säger den franska regeringen att de nya lagarna om homosexuella får vänta till någon gång i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".