Det här är sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Wikimedia Commons.

Sverigedemokraterna gjorde ingenting olagligt

En person som tidigare jobbade åt Sverigedemokraterna, SD, sa förra veckan att partiet lurades när de bad att få pengar i bidrag av staten. En lagexpert har undersökt det här. Han säger att partiet inte har brutit mot lagen. Klicka på texten om du vill läsa mer!

För att få mer pengar till partiet skrev de ett brev till riksdagens partibidragsnämnd i november år 2010. De skrev att de hade ett kvinnoförbund och ville ha pengar i bidrag för det. Det här brevet skrevs under av partiledaren Jimmie Åkesson.

Men då brevet skrevs fanns inget riktigt kvinnoförbund, utan bara ett nätverk av kvinnliga politiker inom SD som träffades ibland. Det säger Daniel Assai som tidigare har jobbat som chef för partiets kontor.

Sverigedemokraterna försvarar sig
Sverigedemokraten Paula Bieler säger att partiet inte har lurats. Hon säger att bidraget de fick inte gick till något kvinnoförbund utan direkt till partiet. Hon säger  också att partiet började att bygga upp ett kvinnoförbund redan på hösten 2010. I oktober fick kvinnoförbundet en styrelsegrupp som skulle sköta arbetet tillfälligt.

Men även om det stämmer så fanns inget färdigt kvinnoförbund i november 2010 då partiet skrev sitt brev och bad om pengar.

Partiet har inte brutit mot lagen
Den lagexpert som har undersökt vad partiet har gjort är åklagaren Anders Jacobsson. Han säger att det som Sverigedemokraterna har gjort inte är olagligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista