Lena Nitz är ordförandei facket Polisförbundet. Foto: Ulf Palm för TT

Polisen har stora problem med sitt nya datasystem

Förra året skaffade polisen ett nytt datasystem, som kallas Pust Siebel. Datasystemet har kostat minst 85 miljoner kronor. Men det har fungerat väldigt dåligt. Det säger polisernas fackförening, Polisförbundet. Istället för att det skulle gå snabbare för poliserna att skriva sina rapporter tar det nu längre tid. Vill du läsa mer klicka på texten.

Tanken med det nya systemet var att det skulle gå snabbare för poliserna att skriva rapporter om brott och saker som hänt, med hjälp av en bärbar minidator, direkt i polisbilen.

Det skulle spara tid för poliserna, så att de skulle hinna lösa fler brott. Men datasystemet är så krångligt och har så många fel att det istället tar längre tid för poliserna att arbeta i det nya systemet. Det som tidigare kunde ta en halvtimme kan idag ta upp till fyra timmar att skriva in.

Polisfacket vill att det nya datasystemet tas bort
- Hela systemet är ju oerhört svårt upplagt och uppbyggt. Det hakar upp sig, det blir långa väntetider , ja, det finns hur många exempel som helst, säger Lena Nitz på Polisförbundet.

Myndigheten Rikspolisstyrelsen säger idag att de håller med om att det är väldigt mycket problem med polisens nya datasystem. Myndigheten undersöker nu saken och sedan ska Rikspolischefen bestämma om systemet ska tas bort eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista