Ett fängelse med höga stängsel och taggtråd. Kriminalvårdsanstalten Saltvik i Härnosand. Foto: Leif R Jansson/TT.

Det kan bli strängare regler för villkorlig frigivning

3:04 min

Det händer ofta att fångar släpps ut ur fängelse innan personen har suttit klart hela strafftiden. Men i framtiden kan det bli svårare att släppas ut i förtid. Det vill nu de flesta politikerna i riksdagen. Klicka på texten om du vill läsa mer!

Om en fånge sköter sig bra i fängelset kan personen släppas fri innan han eller hon har suttit hela strafftiden. Men om fången knarkar, försöker rymma eller vägrar att arbeta i fängelset kan fången få stannar kvar där längre tid.

Nu vill politikerna lägga till nya krav
De flesta partierna i riksdagen vill skärpa kraven. De vill att en fånge först måste gå med på att få vård för att ändra sitt beteende innan personen kan släppas ut i förtid.

Det kan till exempel vara att den som är dömd för sexuella brott måste gå i terapi och lära sig kontrollera sina sexuella känslor. Det kan också vara att fångar som har problem med alkohol och andra droger först måste lära sig att leva utan knark och sprit.

Den som vägrar att ta emot den här vården borde inte släppas ut i förtid.
Det tycker nu de flesta politikerna i riksdagen.
-Om de vägrar att ta emot vård får de förbereda sig på att sitta längre tid i fängelset, i vissa fall tiden ut, säger socialdemokraten Morgan Johansson.

Även Caroline Szyber i partiet Kristdemokraterna vill ändra reglerna för vilka som släpps ut ur fängelse. Den som har våldtagit någon eller begått andra sexbrott borde vara tvungen att ta emot vård, säger hon:
-Vi i Kristdemokraterna tycker att det skulle vara obligatoriskt att delta i program. Väljer man att inte göra det ser vi det som ett tecken på att man inte är på rätt väg. Och då tycker inte vi att man ska få den förmånen att friges tidigare.

Ja, de flesta partierna stöder alltså kravet på strängare regler för villkorlig frigivning. Så därför blir det troligen så.

Men vissa partier vill behålla de gamla reglerna
Moderaterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycker att de gamla reglerna fungerar bra och vill inte ha någon större förändring.
-Villkorlig frigivning kanske kanske kan uppfattas som att man är helt fri, men man står faktiskt under övervakning. Skulle man missköta sig får man avtjäna resten av sitt straff i fängelse.

Vänsterpartisten Lena Olssson menar att det ställs ganska hårda krav på den som har släppts ut i förtid. De flesta som blir villkorligt frigivna måste träffa personal från myndigheten Kriminalvården. En del som har psykiska problem kan också vara tvungna att träffa vårdpersonal.

Om den frisläppta personen vägrar att ta de här kontakterna eller missköter sig på något annat sätt kan han eller hon åka tillbaka in i fängelset igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista