1 av 2
Den svenska snowboardåkaren Sven Thorgren i Sotji. Foto: Pontus Lundahl / TT
2 av 2
Bengt Skött på Radiosporten. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Nu börjar vinter-OS i Sotji

2:08 min

I morgon fredag invigs vinter-OS i Sotji i Ryssland. Idrottare från hela världen kommer att vara med och tävla där och det kommer också många dit för att se på tävlingarna. Sveriges Radio kommer att sända varje dag från OS och de svenska idrottarna har chans att ta medalj i flera idrotter. Klicka på texten för att läsa mer.

Sveriges Radio kommer att sända under hela OS med start från invigningen i morgon. En av dem som kommer att jobba med OS- sändningarna är Bengt Skött på Radiosporten. Han tror att flera svenska idrottare har chans att ta medalj i vinter-OS:
- Ja, de här häftiga namnen som skidåkaren Charlotte Kalla, som kanske är tillbaka på den nivån där hon tog OS-guld senast i Vancouver, vi har 2 väldigt starka curling-lag, och vi har det svenska ishockeylandslaget Tre kronor med väldigt många bra spelare från NHL, säger Bengt Skött.

Tävlingarna i vinter-OS i Sotji i Ryssland kommer att pågå i 2 veckor. Journalister och publik från hela världen kommer att vara där. Samtidigt är ryska myndigheter oroliga för att terrorister ska försöka attackera OS på något sätt.

Under december var det flera attacker i Ryssland där terrorister sprängde bomber ombord på bussar och dödade många människor.

Upprorsmän från området Tjetjenien har också hotat med attacker mot OS i Sotji. Därför är det nu mer än 40 000 poliser, soldater och säkerhetspersonal som vaktar OS-området. Många länder som är med och tävlar har också med sig egna säkerhetsexperter för att skydda sina idrottare.

OS-tävlingarna kommer att hållas både nere i staden Sotji och uppe i bergen i närheten. I morgon fredag är det stor och festlig invigning av OS, men redan idag har några av idrotts-grenarna i OS startat i förväg för att de ska hinna få vara med i OS, berättar Bengt Skött:
- Ja, det stämmer, det gäller ju att få med alla idrottsgrenarna. Dels finns det konståkning på isen nere i Sotji och uppe i bergen så inleds slopestyle-tävlan också idag, det är idrottsgrenen Snowboard det handlar det om då. Det är en ny gren som är rätt fantasifull med många tricks och som förhoppningsvis ska locka en ung publik. Där finns exempelvis Sven Thorgren som det största svenska hoppet. Så kanske kan Sverige ta någon OS-medalj i Snowboard, säger Bengt Skött på Radiosporten.

När OS börjar blir det väldigt mycket sändningar därifrån i Sveriges Radio P4. Det innebär att Klartext och många andra program i P4 inte får sända då.  Istället kan du då höra nyheter från Klartext på hemsidan, eller i appen Sveriges Radio Play.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista