1 av 2
NEJ-sidan hävdar att ett JA skulle betyda att Schweiz välstånd och ekonomi skadas. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio
2 av 2
JA-sidans braskande tidningsannons. "Om 50 år är Schweizarna i minoritet om utvecklingen får fortsätta" hävdar man. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio

Folket i Schweiz ska rösta om invandrare på söndag

Nu på söndag ska de som bor i landet Schweiz mitt i Europa rösta om ifall landet ska ta emot färre invandrare eller inte. Det är det största politiska partiet SVP, det schweiziska folkpartiet, som tycker att det finns alldeles för många invandrare i landet redan. Klicka på texten om du vill läsa mer!

Schweiz är ett litet land och där bor nära 8 miljoner människor. Schweiz är inte med i EU, men det är omgivet av olika EU-länder.

Överenskommelsen med EU kan ändras
År 2007 kom EU och Schweiz överens om att det skulle gå att flytta fritt mellan EU-länderna och Schweiz. Varje år flyttar omkring 80 000 personer till Schweiz och de flesta av invandrarna kommer från EU-länder.

Partiet SVP tycker att det är för många invandrare från både EU och andra länder. Därför vill de släppa in färre invandrare i framtiden. Det kan bland annat betyda att de tar bort överenskommelsen med EU.

Nu på söndag ska alltså folket i Schweiz få säga vad de tycker om det här i en folkomröstning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista