Många hus i Homs har träffats av bomber. Foto: TT.

Det är vapenvila i Homs i Syrien

1:59 min

Syriens regering och Förenta nationerna, FN, har kommit överens om att det ska bli en paus i striderna kring staden Homs. De som bor i staden ska nu få mat och mediciner. Kvinnor och barn ska få lämna staden. Klicka på texten om du vill läsa mer!

År 2011 började ett uppror mot Syriens president Bashar al-Assad. Redan tidigt i kriget tog upprorsmännen makten över stora delar av staden Homs. Men runt omkring staden finns presidentens armé.

De som bor i Homs har varit helt instängda där i nästan 2 år. Det är svårt för dem att få tag på mediciner och mat. Därför har de mest ätit oliver. En del har varit så hungriga att de också har ätit gräs.

Mediciner och mat ska köras in till Homs
Men nu ska det bli en paus i striderna under 3 dagar, med start idag. Det har Bashar al-Assads regering lovat FN. Även upprorsmännen har tagit en paus i krigandet kring Homs. Regeringen har också lovat att personal från FN ska få köra in i Homs med mat, mediciner och vårdpersonal.

Barn och kvinnor släpps ut
Samtidigt ska personer som har levt instängda i Homs få en chans att åka därifrån. Al-Assads regering har lovat att släppa ut kvinnor och barn.

Även vuxna män ska kunna släppas ut, om regeringen är säker på att männen inte har varit soldater hos upprorsmännen. Men många av männen är rädda för att lämna Homs. De tror att de kan bli dödade av Bashar al-Assads soldater om de kommer ut ur staden.

De första bussarna med flyktingar körde ut ur Homs på eftermiddagen idag.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista