1 av 4
Tomas Ramberg är journalist och jobbar på Ekot. Han är expert på att förklara politiska nyheter. Foto: Sveriges Radio.
2 av 4
Linda Berg är statsvetare och expert på EU-politik. Foto: Carl-Henrik Trapp på Sveriges Radio.
3 av 4
Politikerna i EU-parlamentet träffas i två olika hus. När de ska rösta träffas de i det här huset i staden Strasbourg i Frankrike. Foto: Wikimedia Commons.
4 av 4
EU-parlamentet har också ett hus i Bryssel i landet Belgien. Där har de de flesta av sina möten. Foto: Wikimedia Commons.

Fler vill rösta i EU-valet

2:05 min

Den 25 maj får svenska folket rösta om vilka svenska politiker som ska sitta i EU-parlamentet. Fler än tidigare säger nu att de vill rösta i valet. Klicka på texten om du vill läsa mer!

En som vet mycket om det här är Ekots reporter och politiska expert Thomas Ramberg. Han är förvånad över att så många svenskar vill rösta i EU-valet:
-Att fler vill rösta än tidigare är närmast ett mirakel med tanke på vad som har hänt i EU de senaste åren.

Svenskarna vill rösta trots EU:s kris
Thomas Ramberg menar att EU har stora problem. Till exempel tycker många som bor i Europa att deras länder borde lämna EU eller åtminstone minska på samarbetet mellan länderna. Dessutom har en del EU-länder så dålig ekonomi att de måste få hjälp av andra EU-länder.

De här problemen kanske kunde göra så att människor blir besvikna på EU
och om de blir besvikna kanske de struntar i att rösta. Men så verkar det alltså inte bli.

Istället är det fler svenskar än tidigare som säger att de vill rösta. Före förra EU-valet sa 45 procent att de ville rösta och före det här EU-valet säger hela 55 procent att de vill rösta. Det visar en undersökning som Ekot har beställt av undersöknings-företaget Novus.

Många säger en sak men gör något annat
Hur många som sedan kommer att röstar på riktigt är osäkert. För många säger först att de tänker rösta och sedan blir det ändå inte så. Det säger Linda Berg som är expert på politik:
-Det behöver inte nödvändigtvis betyda att man vill ljuga. Det handlar om att saker händer som gör att man ändrar sig. Valet är i slutet av maj. Det är sommar, det är sol, det finns andra saker att göra, säger Linda Berg.

Valet till riksdagen ökar intresset för politik
Den undersökning som har gjorts nu visar alltså att fler vill rösta. Hur det sedan blir återstår att se. Men bara det att fler faktiskt vill rösta i EU-valet 
kan ändå göra så att valdeltagandet ökar i Sverige.

En förklaring till det kan vara att vi det här året har vi flera olika val. Vi ska inte bara välja politiker till EU-parlamentet, utan också till riksdagen, landstingen och kommunerna.

När EU-valet råkar vara samtidigt som de svenska valen brukar intresset för politik öka, säger vår egen expert Thomas Ramberg:
-Det är ett supervalår. Det politiska intresset stiger alltid då det är riksdagsval.

Sverige har 20 platser i EU-parlamentet
EU-parlamentet är som en gemensam riksdag för EU-länderna. Det finns 766 politiker där. Hur många platser varje land har i parlamentet beror på hur många som bor i landet. Sverige har 20 av platserna. Så nu den 25 maj ska svenska folket välja ut vilka 20 politiker som får vara med där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista