Det här är ett flygplan av modellen JAS 39 Gripen. Foto: Wikimedia Commons.

Saab betalade pengar till en folkomröstning i Schweiz

Det svenska företaget Saab har försökt att påverka politiken i landet Schweiz. Saab betalade över 1 miljon kronor som skulle gå till politisk reklam. Klicka på texten om du vill läsa mer!

På Saab-fabriken i den svenska staden Linköping i Östergötland görs stridsflygplan av modellen JAS 39 Gripen. De planen vill Saab sälja till militärerna i Schweiz. Men det köpet måste först godkännas av folket i Schweiz i en stor folkomröstning.

Saab lägger sig i politiken
C
heferna på Saab har försökt att påverka hur folket i Schweiz ska rösta. Saab betalade ut 1,4 miljoner kronor. De pengarna skulle gå till val-reklam för att få fler schweizare att rösta ja till att köpa de svenska flygplanen.

Fast många schweizare blir arga när ett utländskt företag försöker att lägga sig i deras politik. Därför har politikerna där betalat tillbaka pengarna till svenska Saab.

Liknande saker har hänt tidigare
Förut har Saab också försökt att ordna en hemlig kurs för schweiziska politiker och val-arbetare. På den kursen skulle de få lära sig att berätta varför de svenska flygplanen är så bra att ha.

Men efter hård kritik stoppades den kursen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista