Det här är tunnelbane-stationen i Husby i Stockholm. Foto: Wikimedia Commons.

Nya saker har blivit kända om dödsskjutningen i Husby

Den 13 maj förra året sköt en polis ihjäl en 69-årig man i förorten Husby utanför Stockholm. Journalister på Sveriges Television har fått veta nya saker om dödsskjutningen. Flera säger att det kan ha varit fel av polisen att skljuta mannen. Klicka på texten om du vill läsa mer!

Det var den 13 maj förra året som en 69-årig man i Husby hotade en väktare med kniv. Därför ringde väktaren efter polisen.

Mannen hade lugnar ner sig
När poliserna kom dit var mannen inne i sin lägenhet tillsammans med sin fru. En polis säger att han såg mannen och hans fru ute på balkongen. Mannen såg glad ut och kramade om sin fru.

Men de poliser som gick in i lägenheten fick aldrig veta att mannen nu verkade ha lugnat ner sig. De trodde fortfarande att han var arg och hotfull. De trodde också att han kanske skulle skada sin fru.

Poliserna ville ta fast mannen
När polisen kom in i lägenheten lyckades de först ta ut kvinnan. När kvinnan väl hade kommit ut i säkerhet kunde poliserna ha lämnat lägenheten. Det hade varit det bästa, säger poliser som Sveriges Television har pratat med.

Men istället stannade poliserna kvar i lägenheten och försökte ta fast mannen. Fast mannen vägrade att ge upp och gick istället emot poliserna med sin kniv.

Då var det en av poliserna som först sköt ett skott i golvet som en varning. Sedan sköt polisen mannen i huvudet så att han dog.

En ny undersökning görs
Flera av sakerna i den här berättelsen är nya. Och den nya informationen visar kanske att det var onödigt att skjuta mannen.

En åklagare undersökte dödsskjutningen förra året. Hon kom fram till att polisen hade rätt att skjuta för att försvara sig. 

En första undersökning har visat att polismannen hade rätt att skjuta för att försvara sig. Men den undersökningen fick kritik och därför håller den på att göras om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista