Flygplanet är av modellen JAS 39 Gripen. Det är tänkt att användas av militärer. Foto: Wikimedia Commons.

Sverige har en hemlig plan för att påverka politiken i Schweiz

3:58 min

Schweiz kanske ska köpa flygplan från Sverige. Men det måste först godkännas av folket i en stor omröstning. Den svenska regeringen vill påverka schweizarna att rösta ja. Men många schweizare gillar inte att Sverige lägger sig i deras politik.

Det som vår regering hoppas är att det ska gå bra för det svenska företaget Saab. De har en fabrik i staden Linköping i mellersta Sverige och personalen där gör stridsflygplan av modellen JAS 39 Gripen.

Det ska bli folkomröstning
Regeringen i Schweiz har sagt att de gärna köper in svenska stridsflygplan till sina militärer. Men det måste först godkännas av det schweiziska folket i en stor omröstning.

Därför bad den schweiziska regeringens försvarsminister om att få hjälp från Sverige. Själva val-arbetet inför folkomröstningen tänkte de schweiziska politikerna sköta själva. Men de ville ha hjälp från Sverige att göra reklam
som skulle visa att Sverige är ett bra och trevligt land som man gärna kan köpa stridsflygplan från.

Ett sätt att göra reklam skulle kunna vara att svenska stridsflygplan flyger vid olika idrottstävlingar i Schweiz. Dessutom skulle den svenska regeringen försöka få tidningarna i Schweiz att skriva bra saker om Sverige. Den svenska regeringen skulle också se till att tv kunde få filma då Schweiz försvarsminister ska åka skidor i den svenska tävlingen Stafettvasan i Dalarna.

Planen är hemlig
Det här står nerskrivet i en hemlig plan som kallas "Bruttolista AB Sverige".
Planen skrevs i höstas av Per Thöresson som är Sveriges ambassadör i Schweiz och han har också skickat planen till sina chefer i Stockholm,
alltså politikerna i regeringen.

En av politikerna som har fått läsa den hemliga planen är handelsminister Ewa Björling från partiet Moderaterna. Men när vi frågar om planen så svarar hon så här:
-Det är inget jag känner till.

Även statsministern Fredrik Reinfeldt och utrikesministern Carl Bildt har fått brev där det står om planen. Båda är moderater. Så här sa Carl Bildt när vi frågade honom om planen:
-Nej, folkomröstningen är vi inte engagerade i.
-Men finns det några svenska stödaktiviteter i syfte att få ett ja i folkomröstningen? frågar Ivan Garcia på Ekot.
-Det vet jag inte.
-Du borde veta.
-Nej, det borde jag inte.

Så sa Carl Bildt när Ekot pratade med honom för några dagar sedan. När Ekot pratade med honom igen säger Carl Bildt att han har läst breven med den hemliga planen. Men han tycker inte att det är något konstigt eller fel med ambassadörens plan. För det är ju bra om en ambassadör gör reklam för sitt hemland, säger Carl Bildt:
-Det finns en väldigt stor efterfrågan på information, både om Sverige och JAS 39 Gripen. Då är det både naturligt och självklart att ambassaden hjälper till med detta.

En känslig fråga
Ja, utrikesminister Carl Bildt menar att det är helt okej för en ambassadör att göra reklam för svenska stridsflygplan. Men många som bor i Schweiz menar att det här är ett sätt för Sverige att försöka påverka den schweiziska politiken. Och de vill inte att utlänningar lägger sig i deras politik.

Även den svenska politikern Åsa Romson i Miljöpartiet är kritisk till den hemliga planen. För det första gillar hon inte att vi säljer vapen till utlandet.
För det andra tycker hon att det är fel att regeringen har en hemlig plan
för hur vi ska kunna påverka folket i Schweiz:
-Ska det säljas vapen från Sverige ska det i varje fall göras helt öppet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista