Det här är Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Foto: Wikimedia Commons.

Det var smutsigt på Sahlgrenska sjukhuset

"Det var bajs kvar på toaletten i flera dagar", säger Tomas Mellin
1:50 min

Flera personer som Sveriges Television har pratat med säger att städningen är dålig på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Samma problem finns också på andra sjukhus, säger läkaren Björn Bragée. Han säger också att smuts kan sprida farliga sjukdomar. Klicka på texten om du vill läsa mer!

En av dem som har klagat på städningen är tomas Mellin. Han berättar att en av de andra patienterna på Sahlgrenska sjukhuset råkade bajsa utanför:
-Min granne var väldigt dålig och handikappad. Därför behövde han hjälp att gå på toaletten. En dag missades det lite där inne så det blev avföring på utsidan av toaletten. Jag sa till sköterskan och städerskan. De torkade lite grovt bara. Efter 4 dagar var det fortfarande spår kvar av bajset.

Smuts kan sprida sjukdomar
Tomas Mellin tycker att det är ett allvarligt problem att toaletterna städades så dåligt. Det tycker också läkaren Björn Bragée, som är känd från tv-programmet "Arga doktorn".

Han säger att det är väldigt viktigt att hålla rent inne på sjukhus. Ändå är städningen ofta dålig, inte bara på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, utan också på andra sjukhus i Sverige.

När det är smutsigt på sjukhusen ökar risken för att farliga sjukdomar sprids.
Det har blivit vanligare med sådana sjukdomar som sprids av smuts,
säger Björn Bragée:
-Det är mer infektioner och mer resistenta bakterier. De kurvorna ökar faktiskt fortfarande. Det är ju mycket tarmbakterier och faktiskt sådana bakterier som det är svårt att hitta någon bot för.

Sahlgrenska sjukhuset satsar mer pengar på städning
Det finns alltså många sjukhus som har problem med smuts. Nu senast är det Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg som får kritik.

En av cheferna där är Joakim Kenndal. Han säger att de känner till problemet
och de försöker att göra sjukhuset renare:
-Det här är ingen ny fråga för oss att vi behöver städa på våra avdelningar. Vi har haft fokus på det här i 2 eller 3 år och det blir bättre och bättre. Men uppenbarligen finns det mer att göra vad det gäller städningen.

Nu i år ska de satsa 144 miljoner kronor på städning. Det är 19 miljoner kronor mer än tidigare.

Intervjuerna gjordes av Kristina Petersen på Sveriges Television.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".