1 av 3
Det var så få poliser på plats att de hade svårt att stoppa bråket. Foto: Hampus Andersson på TT.
2 av 3
Nazisterna använde fyrverkerier som smällde högt och spred ut rök. Foto: Hampus Andersson på TT.
3 av 3
Det här är Kärrtorps centrum. Foto: Wikimedia Commons.

Efter bråket i Kärrtorp ska det bli rättegång mot 7 personer

De 7 personerna är misstänkta för att ha varit med och startat ett bråk mot några demonstranter. Det hände den 15 december i förorten Kärrtorp söder om Stockholm. Klicka på texten om du vill läsa mer!

Förra året var det mycket klotter i Kärrtorp. Bland annat hade någon sprejat hakkors på skolan där. Och hakkorset är en symbol för nazisterna som tycker illa om invandrare.

Därför ordnades en demonstration mot rasism och nazism i Kärrtorp den 15 december. Demonstranterna ville visa att alla människor har samma värde, oavsett om de har mörk eller ljus hudfärg.

Nazisterna startade bråket
Samma dag kom den nazistiska gruppen Svenska motståndsrörelsen dit. Det var ungefär 40 nazister som anföll demonstranterna. I bråket skadades flera personer. Som vapen använde nazisterna påkar, stenar, flaskor och fyrverkerier. Polisen menar att nazisterna hade planerat bråket i förväg.

Polisen tog fast 28 personer. De flesta som togs fast var nazister från Svenska motståndsrörelsen.

Det är för många misstänkta personer för att ha en rättegång mot alla samtidigt. Därför har en lagexpert bestämt att det istället ska ordnas flera olika rättegångar. Den första ska bli mot 7 personer, bestämde lagexperten idag.

Misstänkta för vapenbrott
De brott som de 7 personerna är misstänkta för är vapenbrott och hets mot folkgrupp. Vapenbrott betyder att de har haft vapen med sig utan tillåtelse från någon myndighet. Hets mot folkgrupp betyder att någon säger hotfulla eller elaka saker om en viss folkgrupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista