1 av 2
Bland tuaregerna brukar männen ha ett slags slöja för ansiktet. Foto: Wikimedia Commons.
2 av 2
Det röda på kartan är Mali. Karta: Wikimedia Commons.

Kriget i Mali handlar om både fattigdom och religion

Vår reporter berättar vad kriget i Mali handlar om
1:53 min

I januari år 2012 startade ett uppror i norra Mali. Det var folkgruppen tuaregerna som var missnöjda med Malis regering. Tuaregerna var fattiga och kände sig orättvist behandlade. Även religiösa grupper gick in i kriget. De sa att det var en helig kamp för den muslimska religionen. Klicka om du vill läsa mer!

Förr i tiden var tuaregerna ofta handelsmän som packade varor på sina kameler och reste mellan de länder som ligger kring Sahara-öknen. Men nu för tiden har många tuareger slutat med sitt kringresande liv och istället blivit bönder.

Men det är svårt att hitta vatten och mark som det går att odla på. Därför har det blivit våldsamma bråk om vilket folk som har rätt att odla marken i norra Mali.

Många tuareger är fattiga och tycker att regeringen har varit orättvis mot dem.

Även religiösa grupper gick in i kriget
Tuaregernas uppror fick också stöd av olika religiösa grupper, bland annat Ansar Dine. De är islamister som vill att Mali ska styras med stränga lagar som är hämtade från den muslimska religionen.

Det blev också strider mellan tuaregerna och islamisterna. Till slut var det islamisterna som kontrollerade stora delar av norra Mali. 

Franska soldater vinner kriget
Regeringen i Mali bad att få hjälp från utlandet. Då skickade Frankrike dit soldater. Fransmännen lyckades på kort tid vinna kriget och ta tillbaka norra Mali åt Malis regering. Även en del afrikanska länder skickade soldater för att hjälpa Malis regering.

Det blev bara fred en kortare tid
Politiska ledare från både tuaregerna och Malis regering kom överens om fred den 18 juni 2013, alltså förra året. Men på hösten började striderna igen. Det finns både tuareger och islamister som vill fortsätta kampen mot Malis regering.

Det är därför som Sveriges regering nu funderar på att skicka ner svenska soldater som kan hjälpa Malis regering att få det lugnt i landet igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".