1 av 2
Det här är några av de svenska soldaterna i Afghanistan. En del av dem kanske skickas till Mali istället. Foto: Alexander Karlsson på TT.
2 av 2
Det röda på kartan är Mali. Karta: Wikimedia Commons.

Sverige kanske skickar soldater till Mali

Vår reporter berättar vad svenskarna ska göra i Mali
1:15 min

Det är är oroligt i landet Mali, som ligger vid Sahara-öknen i norra Afrika. Därför funderar den svenska regeringen på att skicka dit uppåt 200 militärer. Men inget är bestämt ännu. Klicka om du vill läsa mer!

De soldater som Sverige skickar till Mali ska mest jobba med underrättelse-arbete. Det innebär att de ska ta reda på vad som händer på olika platser i Mali.

Stora delar av landet består av öken och det är svårt att veta var någonstans det kan finnas upprorsmän. Därför kanske svenska militärer kan flyga över öknen i drönare. Det är små flygplan som inte har någon människa ombord, men planet kan filma vad som händer på marken.

De svenska militärerna kanske också kan försöka tjuvlyssna på mobiltelefoner och datorer. På det sättet kanske de kan få reda på vad upprorsmännen planerar.

Troligen blir förslaget godkänt
Den svenska regeringen tycker att vi har bra möjligheter att hjälpa Malis regering i kampen mot upprorsmännen. För Sverige håller på att ta hem soldater från landet Afghanistan i Asien. Då kan vi istället skicka soldater till Mali, tycker regeringen.

Regeringens förslag får också stöd av deras politiska motståndare i det socialdemokratiska partiet. Därför kommer troligen de flesta politikerna i riksdagen att rösta ja till att skicka soldater till Mali.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".