1 av 5
En demonstrant gör en molotovcocktail. Det är en flaska med brinnande bensin. Foto: Maria Persson Löfgren på Sveriges Radio.
2 av 5
Alla poliser är bortjagade från Europatorget. Nu har demonstranterna kontrollen där. Foto: Maria Persson Löfgren/SR
3 av 5
Några demonstranter passar på att röka då det har blivit paus i striderna. Foto: Maria Persson Löfgren på Sveriges Radio
4 av 5
Det gröna på kartan är Ukraina. Karta: Wikimedia Commons.
5 av 5
Så här såg det ut mitt i huvudstaden Kiev igår kväll. Foto: Gustav Sjöholm på TT.

Bråken i Ukraina fortsatte trots att de hade lovat att hålla sig lugna

1:34 min

Den här veckan har det varit våldsamma bråk mellan poliser och demonstranter i landet Ukraina i Östeuropa. Igår kväll kom demonstranternas ledare och presidenten överens om att sluta slåss. Ändå fortsatte våldet idag. Klicka om du vill läsa mer!

De flesta demonstranterna är på ett stort torg mitt i huvudstaden Kiev. På morgonen var de omringade av 10 000 poliser. Men nu har demonstranterna lyckats jaga bort poliserna. Några poliser har också tagits som fångar av demonstranterna.

Idag kan uppemot 100 personer ha dödats i bråken.

Bråken började redan i höstas
Ukrainas president Viktor Janukovitj tackade i november nej till ett samarbete med EU. Istället valde han att ha ett närmare samarbete med grannlandet Ryssland.

Många ukrainare som gillar EU blev besvikna och började demonstrera. De tycker också att Janukovitj borde sluta som president. De har också krävt att få större frihet att säga öppet vad de tyckert.

Våldet har blivit värre
Presidenten har struntat i de krav som demonstranterna har. Samtidigt har polisen försökt att stoppa demonstrationerna med våld och under dessa månader har flera personer dödats.

Allra värst har våldet varit den här veckan. Det är omkring 30 personer som har dödats de senaste daharna och närmare 300 personer har fått så svåra skador att de vårdas på sjukhus.

EU kritiserar Janukovitj
Både USA:s regering och EU-ländernas politiska ledare säger att det är president Janukovitj fel att det har blivit så våldsamt. Men Rysslands regering säger tvärtom att våldet är demonstranternas fel.

Idag ska 3 av EU-ländernas utrikesministrar åka till Ukraina. De ska träffa både president Janukovitj och några av demonstranternas politiska ledare.

Därefter ska alla EU-ländernas utrikesministrar träffas på ett möte i Bryssel. Då ska de tänka ut ett sätt att straffa president Janukovitj och hans medarbetare. Straffet kan bli att de inte får resa till EU. Ett annat straff kan vara att de inte får ta ut pengar på någon av EU-ländernas banker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista