Foto: Wikimedia Commons.

Polisen stänger sitt dataprogram Pust Siebel

Den grupp som bestämmer hur polisen ska arbeta är Rikspolisstyrelsen. De bestämde idag att deras dataprogram Pust Siebel ska bytas ut, eftersom programmet har fått hård kritik.

Pust Siebel är ett program där polisen ska skriva in om någon har gjort ett mindre allvarligt brott. Bland annat ska de skriva in om någon bryter mot reglerna i trafiken eller om någon har knark med sig.

Poliserna har klagat på att så mycket av deras arbetstid försvinner på grund av det krångliga datasystemet. Till exempel har polisen berättat att det kan ta 5 timmar att skriva in om en berusad person har kört bil.

Dyrare än planerat
Kostnaden för att köpa in och använda Pust Siebel har också blivit dyrare än vad polisens chefer först trodde. Hur mycket det kostar är osäkert, men i december förra året räknade polisen med att kostnaden hade blivit 123 miljoner kronor. Det är dubbelt så mycket som planerat. Pengarna kommer från dem som betalar skatt här i Sverige.

I framtiden ska polisen få ett nytt datasystem. Men det kan dröja till nästa år innan det blir klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista