Finansminister Anders Borg. Foto Bertil Enevåg Ericsson

Sveriges finansminister föreslår att det ska bli dyrare att studera

1:11 min

Det kan bli dyrare att äga en bil och att studera. Det sa regeringens finansminister Anders Borg idag, som är politiker för partiet Moderaterna.

Klicka på texten om du vill läsa mer.

Anders Borg berättade idag att regeringen vill höja vissa skatter. Bland annat vill regeringen höja skatten lite grann på alkohol och tobak. Även den så kallade fordonsskatten ska höjas, så den som har en bil som tankas med bensin kan få betala ungefär 200 kronor extra per år.

Förändringar i sparandet till pensionen
Det blir också förändringar för den som sparar pengar till sin pensionering. Det gäller det privata pensionssparandet där du själv bestämmer hur mycket pengar du ska spara. När det gäller dem som sparar privat till sin pension, så slipper de idag att betala nån inkomstskatt på summor upp till 12 000 kronor per år. 

Nästa år sänks kanske  det avdraget till 2 400 kronor och regeringen vill helt ta bort avdraget om två år - 2016.

Förändringar för de som studerar
Regeringen vill också betala ut mindre pengar i bidrag till studenter. Bidraget sänks med 300 kronor i månaden.

Däremot ska studenterna  bland annat kunna låna mer pengar än idag. Anders Borg säger att ekonomin går ganska bra för Sverige just nu. Och han vill passa på att spara pengar nu så att staten har mer pengar då ekonomin senare kan bli sämre igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista